Dagens PS

Analys: Kinas comeback blev en mardröm

Kina
Kinas kommunistparti med ledaren Xi Jinping uppges inte anstränga sig för att lyfta landets ekonomi. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Wall Street jublade över Kinas väntade ekonomiska återhämtning när noll-covid-politiken skrotades, men med facit i hand har förväntan förvandlats till en “mardröm”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver Business Insider och minns när ekonomerna i New Yorks finanskvarter i början av 2023 jublade högt över att Kina skulle avskaffa sina strikta covid-regler.

Det skulle få snurr på världens näst största ekonomi igen och lyfte hela världsekonomin, trodde experterna.

Men så har det inte alls blivit, “sex månader in på året förvandlas Wall Streets drömmar till en mardröm”, skriver Business Insider och konstaterar att industriproduktionen är en besvikelse och att Kinas handel “minskat markant”.

Det sistnämnde gäller både landets import och export.

MISSA INTE: Zelenskys stora kliv: Här är hans 12 nya bataljoner

Kinas skuldtyngda fastighetssektor oroar mest

Där till tampas Kina med skulder. I synnerhet i fastighetssektorn, som uppges stå för 30 procent av landets ekonomi och vars bubbla har spruckit.

Till saken hör att över 70 procent av Kinas rikedom är bunden i fastigheter.

Enligt insider är handelspartners till det väldiga landet i Fjärran Östern också upprörda över att inga framsteg sker när det gäller de mänskliga rättigheterna.

ANNONS

Dessutom är oron stor över kommunistregimens inblandning i affärerna.

Samtidigt framgår det att rädslan är stor inom det privata, kinesiska näringslivet som skulle gå i bräschen för den ekonomiska återhämtningen.

ANNONS

Senaste nytt

Investerare flyr det väldiga landet i Fjärran Östern

“Till skillnad från tidigare nedgångar verkar det inte heller som om Peking kommer att gå in och vända denna nedåtgående trend. Kinas president Xi Jinping har istället förberett sitt folk för en era med lägre tillväxt”, heter det i Insiders analys.

Betydelsefulla investerare drar öronen åt sig för att investera i Kina.

Den legendariska hedgefondförvaltaren Stanley Druckenmiller säger exempelvis att om inget maktskifte sker kommer Kinas ekonomi att bli “väldigt odynamisk”.

Det är uppenbart att luften gått ur ekonomin i det som en gång och inte alltför länge sedan beskrevs som det “kinesiska miraklet”.

Förväntan som de amerikanska storbankerna på Wall Street hade på Kina vid årets början har helt kommit på skam.

Vägen framåt väntas bli smärtsam

ANNONS

“Kina står inför en lång, smärtsam väg framåt, och beslutsfattare i det kinesiska kommunistpartiet verkar ointresserade av marknadsorienterade lösningar för att underlätta deras resa”, skriver Insider.

“Kinas ekonomiska modell byggdes på en värld som omfamnade globaliseringen. Vi befinner oss i en värld av protektionism, försiktiga investeringar och regionala allianser”, konstaterar tidningen seniorkorrespondent i artikeln.

Läs även och få perspektiv på saken: Ny rapport: “Kina har det värsta bakom sig”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS