Det går verkligen dåligt för ekonomin i Frankrike. Statsskulden växer, det är kaos i politiken och nu faller även tron på den franska industrin.
Allt tyngre moln över ekonomin i Frankrike
Mest läst i kategorin
Måttet på förtroendet för den franska tillverkningsindustrin sjönk oväntat i oktober till den lägsta nivån på fyra år. Man har en kraftigt försämrad syn på produktion och beställningar, rapporterar Bloomberg.
Förtroendet, som tidigare låg på 99, sjönk till 92. Det allmänna förtroendet för franska företag föll betydligt mindre, från 98 till 97 – tack vare ett starkare förtroende för tjänstesektorn. Men industrin tynger ändå ner indexet i sin helhet.
Kan förvärra kris i Frankrike
Det försvagade förtroende innebär sannolikt minskade investeringar, vilket i förlängningen lägger ytterligare press på en redan pressad ekonomi. Frankrike brottas med ett stort budgetunderskott och försöker blanda höjda skatter med nedskärningar för att rädda statens finanser.
Läs även: USA går om Europa – snabbast växande ekonomin. Realtid
Men trots utmaningarna väntas Frankrikes ekonomi växa med 1 procent i år, främst tack vare export och offentliga utgifter, medan investeringar och konsumtion förblir svaga.
Landets problem skrämmer bort investerare
Den nya franska statsministern, Michel Barnier, tar över en svag ekonomi med växande statsskuld och underskott. Regeringen pressas av folket och en radikal opposition som kräver dyra reformer och av EU som vill se en statsbudget under kontroll.
Landet tappar nu förtroende på obligationsmarknaden, där räntan på franska statsobligationer är sämre än många motsvarigheter. Barnier planerar skattehöjningar och kostnadsminskningar för att minska underskottet, men det svaga regeringsunderlaget kan försvåra genomförandet.
Läs mer: Vad säger det höga guldpriset om vår värld? Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.