Tyskland meddelade nyligen att landets BNP backar i år, för andra året i rad. Prognosen ljusnar något 2025, men därefter ser läget allt mörkare ut igen.
Allt dystrare utsikter för Tyskland
Mest läst i kategorin
2024 är ett förlorat år för den tyska ekonomin. Landets industri kämpar med betydande utmaningar och kläms mellan såväl USA som Kina, och tillväxten som väntades bli svag går istället mot en återgång även i år.
Nästa år väntades ekonomin växa med 1,4 procent, men även den prognosen har justerats ner av tyskarna till en blygsam tillväxt på 0,8 procent 2025.
Nu pekar mer på att utsikterna är fortsatt dystra för Tyskland även därefter.
Återhämtning efter Covid uteblir för Tyskland
Många jämförbara länder har inlett en stark återhämtning efter Covid, men Tyskland laggar efter.
Räknar man bort Tyskland ur eurozonen så har Europas tillväxt återhämtat sig bra efter pandemin, men som the Economist påpekar i en artikel, så kan man knappast räkna bort EU:s största ekonomi när man räknar på eurozonen.
En stor utmaning för den tyska ekonomin är marknadens efterfrågan på det man tillverkar i industrin. Landets tillväxt har löpt parallellt med Kinas, och Kinas tillväxt blir alltmer ifrågasatt när landet brottas med demografiska och ekonomiska utmaningar som bedöms vara långvariga, rapporterar the Economist.
Ljuspunkter för Europas största ekonomi
Men allt är inte elände för våra grannar söder om Östersjön. Bland ljuspunkterna finns både inom industrin och bland de tyska medborgarna.
Industrin har förvisso tappar vad gäller produktionen, men man har lyckats gå över till att produktion av dyrare varor istället för att väga upp förlorade marknadsandelar. Handeln bidrar faktiskt till tillväxten, som istället tyngs ner av andra faktorer.
Tyska hushållen har också fått mer pengar, och staten räknar med att det ska leda till en ökad inhemsk konsumtion som ska medföra att landets ekonomi växer igen både 2025 och 2026.
Men inget av ovanstående löser de utmaningar som uppkommit för Tyskland på grund av de geopolitiska kriser som förändrat världen på sistone. The Economist menar att landet hade strukturella ekonomiska utmaningar långt innan pandemin, och att utmaningarna lär fortgå även framöver.
Läs mer: Är Kina en papperstiger? Handelskriget kan få ett oväntat slut. Dagens PS
ANNONS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.