Två fastighetsmäklare varnas för penningtvätt. De har bland annat förfalskat handlingar. Båda mäklarnas registrering återkallas.
Mäklare straffas för penningtvätt
Mest läst i kategorin
Det är FMI, Fastighetsmäklarinspektionen, som genom sin disciplinnämnd nu agerar mot ett fastighetsmäklarföretag.
I samband med en anmälan mot två fastighetsmäklare öppnade FMI ett tillsynsärende även mot det berörda förtaget.
Under handläggningen har det kommit fram att mäklarna på ett systematiskt sätt och under lång tid struntat i att vidta åtgärder kring kundkännedom och inte tilldelat kunder riskprofiler, skriver FMI.
I efterhand har mäklarna dessutom ”låtit fabricera dokument i syfte att dölja felen som begåtts”, skriver disciplinnämnden.
”Inte agerat enligt regler”
Granskningen av företaget visar dessutom att man inte agerat enligt regler kring penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver FMI.
”Disciplinnämnden bedömer att mäklarföretagets agerande inneburit mycket allvarliga överträdelser av penningtvättsregelverket och att företaget har löpt en ökad risk att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism”.
Senaste nytt
”Synnerligen allvarligt”
De båda mäklarnas registrering återkallas nu ”efter synnerligen allvarliga överträdelser mot penningtvättsregelverket och för att de låtit fabricera handlingarna”, skriver disciplinnämnden och understryker att för en av mäklaren gäller återkallelsen omedelbart.
Fastighetsmäklarbolaget tvingas dessutom betala 200 000 kronor i en sanktionsavgift.
Ser allvarligt på det
På Mäklarsamfundets hemsida kommenterar chefsjuristen Niklas Rollgard beslutet, som för övrigt är det första där FMI lägger en sanktionsavgift på ett mäklarföretag.
”Det är tydligt att man ser allvarligt på att ett mäklarföretag saknar en allmän riskbedömning vilket också innebär att det saknas förutsättningar för att ta fram användbara och verksamhetsanpassade rutiner och riktlinjer”, skriver chefsjuristen.
Fler affärer
I kopplingen mellan var gränserna för mäklares agerande och fastighetsaffärer kopplade till kriminalitet, var Södertälje tingsrätt nyligen aktuell.
Enligt tidningsuppgifter var domstolsbyggnaden, efter en fastighetstransaktion, ägd av personer kopplade till nätverk inom organiserad brottslighet.
Åklagare reagerar
Åklagare Lisa dos Santos reagerade i en debattartikel mot vad hon såg som normalisering av kriminalitet.
”En av landets domstolar ägs enligt DN av personer med nätverkskoppling på betydande nivå. Det är en nyhet som får en att utbrista högt: Ursäkta?! Är inte detta en nyhet alldeles för ironisk och paradoxal för att vara sann? I alla fall så alarmerande att rättskedjan borde stanna upp och vardagsagenda bytas ut mot krishantering och protester”, skriver hon i SvD.
”Inte ens en notis”
Lisa dos Santos konstaterar att ”några dagar in i veckan ligger det inte ens ute som en notis på åklagarmyndighetens intranät. Så vi som frontar kampen mot den grova brottsligheten kuskar beskedligt vidare till domstolsbyggnaden, checkar in i åklagarrummet och tuggar i oss att nycklar och blippar och gud vet vad är i gängens händer. Jag känner mig snurrig, rätt är fel och fel är rätt så ofta nu för tiden att kaos lika gärna kan vara det normala”.
Skandalöst: Södertälje tingsrätt ägs av kriminella. Dagens PS
Ny rapport: Här är risken för penningtvätt störst. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.