Dagens PS

Lyckoprofessorns sommarråd: "Ta kort semester"

I höstas blev Micael Dahlen världens första lyckoprofessor. Nu går Swedbank och Sveriges Sparbanker in som tunga samarbetspartner med en tioårig tidshorisont i Handelshögskolans satsning Center for wellbeing, welfare och happiness. Men redan nu delar professorn med sig av sina bästa lyckotips för sommaren i en intervju med Dagens PS om pengar, lycka och det nya samarbetet.
I höstas blev Micael Dahlen världens första lyckoprofessor. Nu går Swedbank och Sveriges Sparbanker in som tunga samarbetspartners med en tioårig tidshorisont i Handelshögskolans satsning Center for wellbeing, welfare och happiness. Men redan nu delar professorn med sig av sina bästa lyckotips för sommaren i en intervju med Dagens PS om pengar, lycka och det nya samarbetet. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Handelshögskolans Center for wellbeing, welfare och happiness inleder ett nytt tio-årigt samarbete med Swedbank och Sveriges Sparbanker i syfte att på djupet förstå sambanden mellan pengar och lycka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med Dagens PS ger nu centrets färgstarka professor Micael Dahlen sin syn på vilken evig livsfråga han hoppas det nya banksamarbetet ska ge svar på, pengars betydelse i relation till tid och sina bästa råd för en lycklig sommar.

Tioårig satsning från bankerna

I höstas etablerade Handelshögskolan Center för wellbeing, welfare och happiness. Målet är göra
Sverige till ett världsledande kunskapscenter med fokus på att främja välbefinnande och bidra till ett välmående samhälle.

Nu har Swedbank och Sveriges Sparbanker, som har sju respektive två miljoner privatkunder i Norden och Baltikum, valt att ansluta sig till satsningen.

Micael Dahlen, ansvarig för Handelshögskolans Center for wellbeing, welfare och happiness är glad att få in Sparbankerna Sverige och Swedbank som samarbetspartner. “Bankerna är välfärdsagenter”, säger han till Dagens PS. På bilden flankeras han av Mikael Bohman, ordförande för Sparbanken Västra Mälardalen till vänster samt Tomas Hedberg, vice vd och vice koncernchef Swedbank, till höger. (Foto: Sparbankerna Sverige).

“Det finns en koppling mellan finansiell hälsa och hur vi människor mår i stort. Med vår medverkan vill vi bidra till att öka kunskapen om vad som får oss människor att må bra, säger Tomas Hedberg, vice vd och vice koncernchef för Swedbank, om det nya samarbetet.

ANNONS

Senaste nytt

Världens första lyckoprofessor

Micael Dahlen, ansvarig för centret och världens första lyckoprofessor, ser ett värde med att ha fått in just bankerna i satsningen:

“Vi vill kartlägga hur både yttre och inre förändringar påverkar individers lycka, välbefinnande och välfärd över tid. Både förändringar i omvärlden, som konjunkturer, pandemi och geopolitiska spänningar, och på det personliga planet, som när man byter jobb, flyttar, eller en familjemedlem blir sjuk. Där kan bankerna ge oss unika insikter”, säger han och tillägger:

ANNONS

“Det är ett projekt vi har samtalat och planerat kring länge”.

Lyckoprofessorn trycker särskilt på långsiktigheten i samarbetet där man över tid kan följa hur individer och grupper agerar och mår i olika typer av situationer. Han hoppas att det kan leda till konkreta råd för hur människor ska prioritera vid exempelvis en löneförhandling eller hur man kan stötta vid arbetslöshet.

“Vi vill göra gemensam sak i att lära om, och lära ut, vad ekonomi i grunden är. Att göra livet så bra som möjligt och för så många som möjligt och där är ju pengar en viktig del”.

Vill förstå mer om sambandet pengar och tid

En fråga han hoppas projektet ska ge svar på är den eviga frågan “blir man lycklig av pengar?”.

“Det luddiga svaret som vi hoppas kunna göra betydligt mindre luddigt är ja och nej. Pengar påverkar lyckan i positiv riktning när vi får mer av det och negativt när vi blir av med det. Det är inte symmetriskt och framförallt beror det på varför och hur det händer snarare än var vi är i livet. Det är den systematiken jag hoppas vi bland annat kommer kunna reda ut i det här projektet”.

Lön och lycka – hur långt räcker pengarna egentligen?

Vilken effekt har en stor löneökning på människors lycka? Många faktorer spelar in – som rådande situation och förväntningar.

Tid är pengar?

Ett annat ämne som särskilt intresserar Micael Dahlen är pengars betydelse i relation till tid.

ANNONS

“Ränta är egentligen ett rent tidspris på pengar. Samtidigt hör vi allt oftare att vi ska spara tid. Vi kanske betalar pengar för att spara tid med att få något hemkört eller liknande”.

Han berättar om ett projekt där man just nu undersöker hur människor ser på pengar och tid som utbytbara och i vilken utsträckning man kan spara den ena eller den andra.

“Om vi tar det vi vet om pengar och applicerar det på tid så kanske vi lär oss massa saker om tid och varför vi gör saker som vi inte visste om att vi gör”, funderar HHS-professorn.

Bli lycklig av volontärsarbete

Redan i Almedalen nästa vecka kommer Micael Dahlen medverka i ett seminarium arrangerat av Sparbankerna och Swedbank som bland annat lyfter frågan om lycka kopplat till samhällsengagemang.

En fråga som ligger särskilt varmt om hjärtat för samarbetspartnern Sveriges Sparbanker.

“Sedan starten 1820 har vi på Sparbankerna arbetat för att göra livet bättre för alla människor, genom kunskap inom privatekonomi men även genom att stötta det lokala samhället med fokus på barn, ungdomar, idrott, kultur, företagande och forskning”, säger Mikael Bohman, ordförande för Sparbanken Västra Mälardalen, som ser samarbetet med HHS helt i linje med Sparbanksidén.

Så blir du lycklig – tre enkla tips

Träning, positivt tänkande, pengar – vad gör dig egentligen lycklig? Det finns några enkla knep för att bli lycklig, här och nu.

“Tid som vi lägger på något gott är något vi värdesätter så mycket mer men många underskattar det värdet. Det är först när vi provar det som vi förstår det”, säger Micael Dahlen, när lycka kopplat till volontärsarbete kommer på tal.

ANNONS

“En intressant iakttagelse från forskningen är också att folk är mer eller mindre benägna att skänka pengar beroende på var pengarna kommer ifrån”, berättar HHS-professorn.

Fler och kortare semestrar

Men behöver vi då vänta ett decennium för att förstå hur vi ska leva ett liv där både pengar och lycka existerar i harmoni?

Nej, Micael Dahlen har två konkreta råd redan här och nu till den som vill säkerställa en lycklig sommar.

“Det här är så nördigt men ta två veckor semester, sen tar du paus från semester, och sen på det igen” säger Micael Dahlen med ett skratt.

Han förklarar att det hänger ihop med att marginalnyttan med semesterns lyckoeffekt avtar efter ungefär just två veckor.

“Gör lite mer på semestern än vad du tror”, är Micael Dahlens andra råd.

“Man tänker lätt att semestern ska vara avkoppling och nu ska jag sitta på en stubbe i skogen men det jag har kunnat se i forskningen är att den typen av semester går fortare förbi än om man gör lite fler saker och utflykter. Då bromsar tiden lite.”

Läs mer:

ANNONS

Du blir lycklig av att köra elbil. Dagens PS

Han fattar klubban i mäktiga Sparbankerna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS