Dagens PS

Hjärnan bakom teknikjätten Asea

Ludvig Fredholm
Det var Ludvig Fredholms nyfikenhet på den nya elektriciteten möjligheter som gjorde att han grundade det som vi idag känner som ABB. (Foto: WikiCommons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 nov. 2024Publicerad: 03 nov. 2024

Med en färsk konkurs i bakfickan, sökte Ludvig Fredholm nya marknader att utveckla. Och fann den med besked i elektriciteten. Och Asea.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hösten 1878 var en kärv tid i Stockholm. Och inte bara i Stockholm föresten. Stora delar av Europa och Nordamerika hade sedan 1873 levt i en allt knackigare ekonomisk situation som de facto skulle hålla i sig nästan ända fram till 1900-talets början.

Men just hösten 1878 kom att bli extra svår för många av de större bolagen i Stockholm. Ett av de som kände konkursen flåsa i nacken var den mycket välrenommerade bankirfirman. Guillemot & Weylandt som på hösten till slut tvingades ställa in betalningarna.

En av de som drabbades ekonomiskt av bolagets slutliga avveckling var delägaren Ludvig Fredholm. Bördig från Östergötland och utbildad i Rostock hade han flyttat till Stockholm och där ägnat sig åt affärer och bankirverksamhet tills 1880 då han stod med tomma händer.

Aseas grundare
Mannen som grundade i Asea och som samtidigt satt i en mängd styrelser i diverse stora och små bolag. (Bild: WikiCommons)

Hans entreprenörsanda drev dock honom vidare framåt. Under ett besök i London såg han för första gången elektrisk belysning på gatorna och förstod att här fanns något som skulle kunna gå att utveckla på hemmaplan.

Patent mot marknadsföring

Fredholm sökte upp bolaget som hade patentet på det nya belysningssystemet, men innan han hunnit köpa de svenska rättigheterna, råkade han i andra ärenden träffa på bröderna George och Jonas Wenström

Georg var entreprenören av de båda bröderna och Jonas var uppfinnargeniet. Tillsammans med sin far hade de redan uppfunnit en mängd saker, men framför allt Jonas, hade under den senaste tiden ägnat allt mer tid åt den nya elektrotekniken.

Aseas första logotype med Jonas Wenströms dynamo i centrum
Först hette bolaget bara Elektriska AB men med några ord till i bolagsnamnet blev förkortningen snart Asea. (Bild: WikiCommons)
ANNONS

En av uppfinningarna var en dynamo som kunde alstra ström ur rörelse. Denna intresserade Fredholm som föreslog att han och Jonas Wenström skulle bilda ett gemensamt bolag där Jonas stod för uppfinningarna och Fredholm för kapitalet och marknadsföringen.

ANNONS

Senaste nytt

Gemensamt bolag

Planerna på det engelska patentet lades nu på is. Istället satsade de båda på den nya bolaget Elektriska AB som så småningom bytte namn till Asea.

Ludvig Fredholm var en arbetsam person med en oerhörd arbetsförmåga. Han skötte hela det växande bolets bokföring och korrespondens själv ända fram till 1888 då den förste kontoristen anställdes.

Aseas första turbinhus som försåg den nya fabriken med tillräckligt med ström.
Asea kom Västerås 1891, tack vare att Västerås starke man, Oskar Fredrik Wijkman, även kallad ”Gud Fader”, erbjöd billig mark och garanterad elförsörjning. (Foto: Vykort)

Som person var Fredholm en mycket sympatiskt person, som beskrevs som “den tyvärr numera alltför sällsynte gentlemannens i detta ords vackraste bemärkelse”.

Vid konkursen och avvecklingen av bankirfirman fick samtliga fordringsägare sina pengar inom rimlig tid, och förlusterna stannade helt på de båda cheferna och kommanditdelägarna.

Ludvig Fredholm blev Elektriska AB:s ordförande, men avled redan i dec 1891 endast några veckor innan ASEA (Börskurs: ABB) flyttade in i sina nyuppförda lokaler i Västerås.

Läs mer om Ludvig Fredholm här

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]