London Stock Exchange, LSE, Group planerar en ny digital marknadsverksamhet och ska erbjuda handel med traditionella finansiella tillgångar via blockkedjeteknik.
LSE vill starta handel med blockkedjeteknik
Mest läst i kategorin
LSE planerar att bli den första stora börsen som erbjuder handel med traditionella finansiella tillgångar med blockkedjeteknik, som används inom handeln med kryptovaluta, det rapporterar Financial Times.
Handlar inte om kryptotillgångar
Enligt Murray Roos, chef för kapitalmarknader på LSE Group, har bolaget undersökt potentialen för en blockkedje-driven handelsplats i cirka ett år.
Julia Hoggett, chef för London Stock Exchange, ska leda projektet. Murray Roos påtalar att LSE inte håller på att bygga någonting runt kryptotillgångar utan bara ska använda tekniken som stödjer populära tokens som bitcoin.
Med blockkedjetekniken ska LSE förbättra effektiviteten för att köpa och sälja traditionella finansiella tillgångar.
“Tanken är att använda digital teknik för att skapa en process som är smartare, smidigare, billigare och mer transparent … och att få det reglerat”, säger han till Financial Times.
Han berättar att LSE Group har väntat med att fortsätta tills de var säkra på att tekniken är tillräckligt bra och på att investerarna var redo.
Senaste nytt
Tokenisering av aktier
LSG Groups planer kommer samtidigt som flera vanliga finansinstitutioner talar om blokkedjeteknikens potential.
Blockkedjan är en digital redovisning som registrerar och verifierar transaktioner för att effektivisera processen att utfärda och handla med finansiella tillgångar, som ofta kräver besvärliga manuella processer.
Mycket hänger på den så kallade tokeniseringen, processen att skapa digitala representationer av aktier eller obligationer vars ägare kan spåras med blockkedjetekniken.
Murray Roos säger att om LSE Groups plan lyckas blir LSE den första stora globala börsen som erbjuder investerare ett blockkedje-drivet ekosystem från början till slut.
Många andra projekt inom blockkedjetekniken har endaast täckt en del av finansiella tillgångars livscykel och inte allt från emission till handel, vstämning och avveckling.
Vill komma igång 2024
Enligt Murray Roos ska satsningen på digitala marknader inte konkurrera med LSE:s traditionella verksamhet.
LSe Group hoppas kunna ha de första digitala marknaden igång någon gång inom nästa år, med förbehåll för att de får myndigheternas godkännande.
“Det yttersta målet är en global plattform som gör det möjligt för deltagare i alla jurisdiktioner att kunna interagera med människor i andra jurisdiktioner helt enligt regler, lagar och förordningar, potentiellt flera jurisdiktioner samtidigt, vilket är något som inte har varit möjligt i den analoga världen”, säger Murray Roos till Financial Times.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Digital plånbok för din “själ” – identitet i blockkedja
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.