Är 55 miljarder dollar för hög lön för en vd? En av Teslas investerare tycker det och har tagit Elon Musks ersättning till rätten.
Lönen som tog Elon Musk till rätten
Mest läst i kategorin
Teslas ordförande Robyn Denholm tycker inte att det är några konstigheter med att bolaget har betalat ut 55 miljarder dollar – motsvarande nära 575 miljarder kronor – till den excentriske vd:n Elon Musk.
Denholm förklarar att ersättningen i längden gynnar Tesla som företag genom att den håller Musk motiverad, eller ”uthållig” i sin roll. Det skriver Bloomberg.
Att Elon Musk samtidigt med arbetet på Tesla också har sysslat med ganska många sidoprojekt har inte varit ett bekymmer, menar hon.
Styrelsen inte oberoende av Elon Musk
Men aktieägaren Richard Tornetta tycker tvärtom, och det är därför han nu har tagit Musks ersättning till rätten. Han menar att styrelsen inte har varit oberoende av Elon Musk när de har förhandlade om och satte lönen 2018.
Robyn Denholm försvarar bolagets beslut, trots att hon känner till Musks andra engagemang i exempelvis parfym och flamkastare samt hans uppköp av sociala mediet Twitter.
Elon Musk ska dessutom ha berättat för henne att han ville satsa alla pengar han tjänat på Tesla på sin kolonisering av Mars.
”Min uppfattning är att det är hans fokus och uppmärksamhet är viktiga”, ska Denholm ha sagt i rätten.
”Tiden är inte lika viktig för mig. Det är resultaten han kan uppnå. Jag bryr mig inte om hur mycket tid han spenderar.”
Privata motiv för styrelsen
Denholm säger att lönen har Tesla sagt för att Musk ska göra sitt yttersta för att stimulera bolagets tillväxt – och där menar hon att han har levererat.
Richard Tornettas advokat menar dock att Robyn Denholm kan ha andra motiv till löneavtalet. Själv belönades hon nämligen ekonomiskt med aktieoptioner på omkring 24 miljoner dollar under sin tid i styrelsen.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.