Londonbörsen är inte längre Europas största. Paris har nu gått om, efter en rusning för lyxbolagen LVMH och Gucci-ägaren Kerning.
Londonbörsen inte längre störst i Europa – tappar till Paris
Mest läst i kategorin
Frankrikes aktiemarknad är nu värd 2,823 biljoner dollar, vilket är något mer än Storbritanniens med 2,821 biljoner dollar, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg.
Brexit får skulden
2016 var Londonbörsen värd 1,5 biljoner mer än Parisbörsen – sedan kom Brexit.
“Den brittiska ekonomin som helhet har skadats permanent av Brexit. Behovet av skattehöjningar och utgiftsnedskärningar skulle inte finnas där om Brexit inte hade minskat ekonomins potentiella produktion så mycket”, säger Michael Saunders, som fram tills augusti var med i penningpolitiska kommittén på Bank of England, till Bloomberg.
Londonbörsen på dekis länge
Londonbörsen, en gång i tiden världens finansiella centrum, har länge varit på dekis på grund av problem med tillväxt i den brittiska ekonomin. Men det här året har varit ännu värre, skriver Bloomberg och radar upp energikris, tvåsiffrig inflation och den ekonomiska turbulensen orsakad av tidigare premiärministern Liz Truss kontroversiella skattesänkningsplan som orsaker.
De större bolagen som också är verksamma internationellt har klarat sig hyfsat, men för mindre bolag har raset varit tungt. Indexet FTSE 100 med storbolagen är minus 0,4 procent i år – FTSE 250 som följer mellanstora bolag är i stället ned 17 procent. Det brittiska pundets ras har också slagit hårt mot Londonbörsen i jämförelser med sina internationella konkurrenter.
Parisbörsen har i stället klarat sig hyfsat starkt genom årets turbulens i ekonomin, mycket tack vare att Europas största bolag LVMH bara tappat 3,8 procent under 2022 och nu stiger igen på nyheter om att lyxkonsumtionen återigen ökar i Kina efter pandeminedstängningar.
Läs även: Parisbörsen hotar London – kan värderas högre
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.