Snart förfaller löneavtalen för cirka 2,2 miljoner löntagare och LO-förbunden kräver 4,4 procent, motbudet från arbetsgivarna är 2 procent.
LO om de stora räntehöjningarna: "Idiotiskt"
Mest läst i kategorin
LO-förbunden kräver 4,4 procent och höjda lägstalöner, arbetsgivarna bjuder 2 procent och 3 000 kronor i ett engångsbelopp, det rapporterar Dagens Industri.
Så nära som möjligt
LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att nivån måste hamna så nära 4,4 procent som möjligt och alla väntar på att exportindustrin ska sätta riktmärket.
Fackförbunden och arbetsgivarna uppges stå långt ifrån varandra, men flera konkurrerande länders löneavtal har hamnat nära LO-förbundens krav.
I februari steg inflationstakten till 12 procent och inflationstakten minus räntekostnader, KPFI, steg till 9,4 procent.
“Visst skulle vi kunna lägga lönekrav på 10 eller 12 procent och gå ut i konflikt för att säkra upp en reallöneökning. Men vi gör inte det. För vi vet att då stiger bara priserna ännu mer och det drabbar de som har det allra sämst allra mest, våra medlemmar”, säger Susanna Gideonsson till Di.
Kastar in oss i lågkonjunktur
Hon tycker att Riksbankens stora och snabba räntehöjningar är idiotiska och menar att en räntehöjning inte slår igenom på några månader.
“Så snabbt kan folk inte ställa om. I stället för att låta en höjning verka i taget kastar Riksbanken in Sverige i en lågkonjunktur, helt i onödan”, säger Susanna Gideonsson till Di.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Riksbankstopp: Katastrofalt med reallöneökningar nu
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.