Dagens PS

Tegnell: “Sverige inte sämre än andra"

Anders Tegnell menar att Sverige inte sticker ut i den europeiska statistiken längre.
Anders Tegnell menar att Sverige inte sticker ut i den europeiska statistiken längre. (Foto: Duygu Getiren / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 12 nov. 2021

Trots svidande kritik från coronakommissionen i oktober tycker Anders Tegnell inte att Sverige borde ha stängt ned. I en intervju i Financial Times säger Tegnell att Sverige inte längre sticker ut i den internationella statistiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Financial Times kallar den svenska strategin att inte stänga ned så stora delar av samhället för unik. Tidningen konstaterar att Sverige har haft höga smittotal och fler avlidna än många andra jämförbara länder.

Men Anders Tegnell förklarar att Sverige inte sticker ut i statistiken över smittade och döda.

”Nu har vi varit inne i det här i två år och Sverige sticker inte ut särskilt mycket. Vi är inte bäst, men vi är verkligen inte heller sämst. Det är det jag får höra mycket nu: vad gjorde alla de här drakoniska åtgärderna för nytta för någon”, säger Tegnell till Financial Times.

Tegnell påpekar också att överdödligheten i Sverige inte var så stor. Det tyder på en mer rättvisande statistik över hur många som dog i Covid -19 och hur många som dog i något annat.

Ny våg på väg

Smittspridningen har kommit igång på nytt och ökar i Danmark och Tyskland, varnade flera medier om tidigare i veckan. Men Sverige ser just nu inte ett lika stort antal smittade.

Sverige stängde inte ner verksamheter lika formellt som andra länder, men Anders Tegnell menar att vi ändå ”stängde ner enormt mycket”, med hemmajobbande, social distansering och tomma gator.

Anders Tegnell menar att de flesta i fältet fortfarande inte är eniga om vad som hjälpte mot pandemin förutom själva vaccinationen.  Olika åtgärder mot viruset verkar ha fungerat olika bra på olika platser. Idag är smittotalen i Sverige lägre än i Östeuropa men högre än i Sydeuropa.

Att Sverige har klarat sig sämre än grannländer som Norge och Finland är på grund av demografiska villkor, menar han.

ANNONS

“Det svenska samhället skiljer sig ganska mycket från Norge och Finland, vilket vi tenderer att inte ta hänsyn till eftersom länderna delar historia och har liknande språk. Covid bryr sig inte om historia och spark, det bryr sig om socioekonomisk status, utländsk bakgrund och trångbodda hushåll. Det är där Sverige sticker ut I ett nordiskt sammanhang, men inte så mycket i EU-sammanhang”, sager Tegnell till Financial Times.

Läs också:

WHO varnar Sverige: Rekord i antal smittade på en dag i Tyskland
Fullvaccinerade som får covid är ofta symtomfria

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]