Dagens PS

Sverige sämst i Norden i kartläggning av kvinnors hälsa

kvinnors hälsa
Global Women's Health Index är den första och största undersökningen i sitt slag, den kartlägger 2,5 miljarder kvinnors och flickors hälsa och Sverige hamnar inte i topp. (Foto: Pixabay) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 sep. 2021Publicerad: 23 sep. 2021

I den första stora undersökningen som kartlägger 2,5 miljarder kvinnors och flickors hälsa hamnar Sverige först på plats 15.

ANNONS
ANNONS

Hologic, Inc., en global aktör inom kvinnohälsa, presenterar resultat från undersökningen Global Women’s Health Index, som är den första undersökningen i sitt slag, och den största. Undersökningen kartlägger 2,5 miljarder kvinnors och flickors hälsa.

Tillsammans med analysbolaget Gallup har Hologic gjort en fördjupad undersökning av kritiska markörer för kvinnors hälsa efter land, territorium och över tid.

Kvinnor från 116 länder

Fynden i undersökningen är baserade på mer än 60 000 kvinnor och flickor från 116 länder och territorier och undersökningen är gjord som en del av Gallup World Poll, som påbörjades år 2005. Hologic Global Women’s Health Index återspeglar över 2,5 miljarder kvinnors och flickors känslor och handlingar.

Cirka en miljard av de kvinnor och flickor som ingick i undersökningen sade att de inte har talat med hälsovårdspersonal under det senaste året. Cirka 1,5 miljarder av de medverkande kvinnorna och flickorna hade inte testats för någon av de vanliga sjukdomar som drabbar kvinnor.

Hörnstenen i samhällen

“Kvinnors hälsa är hörnstenen i familjer, gemenskaper, samhällen och ekonomier”, säger Hologics ordförande, vd och koncernchef Steve MacMillan i ett pressmeddelande. “Som ledare inom tidig upptäckt, diagnos och behandling av kvinnors hälsoproblem vet vi av egen erfarenhet att mätning är nyckeln till förbättring. Vi såg ett tydligt behov av mer robust, kvalitetsdata för att spåra och mäta kvinnors hälsa på global nivå-särskilt eftersom Covid-19 har förvärrat långvariga hälsoskillnader,” fortsätter han.

Hologic Global Women’s Health Index ger forskningsbaserad data över hur kvinnors livskvalitet och förväntade livslängd kan förbättras. I analysen identifieras fem hälsokriterier för kvinnor som kan förklara över 80 procent av kvinnors genomsnittliga förväntade livslängd:

  1. Förebyggande vård
  2. alternativ inom hälsa och säkerhet
  3. emotionell hälsa
  4. individuell hälsa
  5. grundläggande behov.
ANNONS

I Indexet rankas länder över alla dessa fem kriterier och poängen läggs ihop för att ge en övergripande ranking. Förbättringar inom något av kriterierna kan hjälpa kvinnor att leva hälsosammare och längre liv.

Undersökningen visar att kvinnors hälsobehov inte tillgodoses, den globala rankingen var 54 av 100 och inget land eller territorium rankades högre än 69. Sveriges poäng i rankingen blev 62. Norge och Finland fick rankingen 65, Danmark 64, Island 63 och det territorium som rankades högst var Taiwan, med rankingen 69, tätt följt av Österrike med 67.

Läs mer: Kritisk analys av studier på behandling med östrogen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]