Dagens PS

Regeringen vill ha gemensamt journalsystem

Journalsystem
Vården behöver ett gemensamt journalsystem, tycker regeringen som gett i uppdrag till E-hälsomyndigheten att ta fram ett. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 apr. 2021Publicerad: 09 apr. 2021

Förslag till ett gemensamt journalsystem ska plockas fram av E-hälsomyndigheten på uppdrag av regeringen. Detta efter kritik från Coronakommissionen.

ANNONS
ANNONS

Regeringen har gett E-hälsomyndigheten, som bildades 2014 sorterar under Socialdepartementet med huvudkontor i Kalmar, i uppdrag att analysera hur möjligheterna till så kallad sammanhållen journalföring kan öka mellan vården och omsorgen.

“Om olika vårdgivare delar vårddokumentation med varandra ökar patientsäkerheten och samordningen av vårdinsatser”, skriver regeringen i ett pressmeddelande enligt Dagens Medicin.

Kritik från Coronakommissionen

Coronakommissionen konstaterade i sitt delbetänkande om äldreomsorgen i december att avsaknaden av en fungerande sammanhållen journalföring är ett allvarligt patientsäkerhetsproblem.

Det finns redan lagmöjligheter och ett system för det, Nationell Patientöversikt, NPÖ. Men när det gäller vaccin så används det bara av nio regioner och endast var tionde kommun gör journalmaterial tillgängligt för andra vårdgivare, skriver Dagens Medicin.

Slutredovisning i februari 2022

I oktober ska E-hälsomyndigheten leverera preliminära förslag hur möjligheterna till sammanhållen journalföring kan öka och användas av alla vårdgivare i hela landet, samt uppskatta kostnaderna för detta.

Den 15 februari 2022 ska uppdraget om ett gemensamt journalsystem slutredovisas, enligt Dagens Medicin.

Läs mer: Journalsystem totalsågas: “Patienter blir lidande” – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Kinas påstådda guldfynd skapar skepsis

Nyligen påstod Kina ha hittat guld för rekordpriser. Men stämmer det verkligen? Och vad innebär det för Kina? Det förklarar Edvard Lundkvist i studion. Enligt de kinesiska myndigheterna är fyndet värt ungefär 870 miljarder kronor och tros innehålla mer än 1 000 ton guld. Detta skulle kunna placera fyndet bland de största i världshistorien. Trots […]