Dagens PS

Pandemin har gjort bioteknikbolag heta för investerare

pandemin har ökat intresset för biotekniksektorn
Pandemin har gjort att har biotekniksektorn fått mycket uppmärksamhet av investerare, som öser in pengar i sektorn. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 sep. 2021Publicerad: 30 sep. 2021

Pandemin har ökat intresset för bioteknikbolag och gjort sektorn het för investerare vars efterfrågan gör att börsnoteringar nått rekordnivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste två åren har biotekniksektorn fått mycket uppmärksamhet. På rekordtid tog Pfizer och Moderna fram de mycket lyckade covid-19-vaccinen som bygger på mRNA-teknik, en teknik som innan pandemin inte hade godkänts för användning på människor.

Under konferensen Delivering Alpha sade Christiana Bardon, portföljförvaltare på privatkapitalbolaget MPM Capital, till CNBC att det det ökade investerarintresset för bioteknikbolagen beror på att dessa bolag har skapat de livräddande behandlingar, läkemedel och vaccin som har räddat världen.

Delivering Alpha är CNBC:s årliga investerartoppmöte som sammanför de största kapitalförvaltarna och investerarna, samt inflytelserika politiker och ekonomer. Det ökade intresset för den nya tekniken har, enligt Christiana Bardon, lockat mycket kapital till biotekniksektorn och finansierat rekordnoteringar.

Enorma summor investeras i sektorn

iShares Biotechnology ETF följer bioteknikindustrins största aktörer och de har under de senaste två åren ökat med ungefär 62 procent och slagit S&P 500:s 47-procentiga ökning under samma period.

Alex Denner, Sarissa Capital Managements grundande, partner och investeringschef, menar att investerare öser “enorma” summor pengar i biotekniksektorn i spänd förväntan på vad branschen kommer göra när pandemin avtar.

“Jag ser många människor som är mycket entusiastiska över möjligheten att påskynda utvecklingen av läkemedel mycket snabbare än vad som ansågs rimligt för några år sedan,” säger han till CNBC.

Han säger vidare att det ökade intresset har gjort att det är väldigt svårt för en del företag att hitta kvalificerade forskare med klinisk erfarenhet och labbutrymme.

Kan gynna andra forskningsområden

ANNONS

Christiana Bardon tror att forksningsområden inom exempelvis cancer kommer att dra nytta av överhettningen inom biotekniksektorn.

“Vi kan inte bara förstå de mutationer som driver människors cancer, vi kan också utveckla läkemedel specifikt för dessa mutationer,” säger hon till CNBC och fortsätter: “Det betyder också att kliniska prövningar kan bli mer effektiva eftersom vi bara identifierar patienter utan mutationer för att genomgå den kliniska prövningsprocessen.”

Läs mer: Så får mRNA-vaccin fart på immunsystemet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]