Den 4 oktober inleds en fas 3-studie där tre kombinationsbehandlingar mot metastaserad njurcancer ska jämföras som första behandling.
Nytt hopp för patienter med spridd njurcancer
Mest läst i kategorin
Behandlingen av metastaserad njurcancer går framåt, tidigare dog patienter då det inte fanns aktiva läkemedel, men i dag finns kombinationsbehandling med immunterapi som förlänger överlevnaden.
Den nu aktuella fas 3-studien leds från Akademiska sjukhuset. Magnus Lindskog, onkolog vid Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet, är nationell huvudprövare och ansvarar för koordineringen av studien i Sverige.
Tre kombinerade behandlingar
“Det främsta syftet är att se vilken av tre kombinerade behandlingar som är effektivast för patienter med nyupptäckt, spridd klarcellig njurcancer vars allmäntillstånd är bra. Vi vill undersöka om de kan ha nytta av en ännu mer aggressiv behandling från början, säger Magnus Lindskog i ett pressmeddelande.
Han berättar att prognosen för njurcancer beror mycket på i vilket stadium sjukdomen upptäcks. Överlevnaden är ofta god om tumören är begränsad till njuren. Många kan botas och 80 procent av patienterna lever fem år eller längre, cirka en tredjedel utvecklar metastaser och behöver onkologisk läkemedelsbehandling.
Låser upp tumörcellerna för angrepp
År 2026 kom målinriktad immunterapi med checkpointhämmare som verkar genom att “låsa upp” tumörcellerna så att kroppens egna T-celler kan angripa. Sådan behandling är standard som första linjens behandling av njurcancer med risk för snabb progress sedan två år. Behandlingen sker antingen med en eller två checkpointhämmare, så kallad dubbel immunterapi.
“Bakom införandet av dubbel immunterapi, som kom först, ligger en studie som visade att cirka tio procent av patienterna uppnådde komplett remission (CR), det vill säga att all mätbar sjukdom försvann, och långtidsuppföljning bekräftar nu att en absolut majoritet av de patienter som uppnådde remission också lever fem år senare, säger Magnus Lindskog i pressmeddelandet.
Tidigare bara bromsande och lindrande
Han berättar vidare att det är lovande siffror för njurcancer, tidigare har behandlingsmålet varit bromsande och symtomlindrande, men aldrig bot. Nu vill forskarna ta reda på om pigga patienter med spridd njurcancer har nytta av en mer aggressiv behandling från början.
“Målsättningen är att jämföra utfallet för överlevnad i de tre grupperna, men även att se hur patienterna upplever sin livskvalitet och biverkningar. Förhoppningen är att studien ska bidra med ökad kunskap om vilken typ av behandlingsstrategi som är optimal för att uppnå bästa chans till långvarig överlevnad vid avancerad njurcancer, säger Magnus Lindskog i pressmeddelandet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.