Dagens PS

Miljarder till fejkade blodtester – nu börjar rättegången

Blodtester
Elizabeth Holmes. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 aug. 2021Publicerad: 30 aug. 2021

Hon presenterade banbrytande teknologi inom blodtester, hyllades som “nästa Steve Jobs” och toppade listor över rika kvinnor – men allt visade sig vara en bluff. Nu börjar rättegången mot Elizabeth Holmes, tidigare vd på biotechbolaget Theranos. 

ANNONS
ANNONS

Under tisdagen inleds rättegången mot Elizabeth Holmes, tidigare grundare och vd på biotechbolaget Theranos, som hon grundade 2013 efter att ha hoppat av Stanford University.

Hon blev hyllad som en visionär. Inspirerad av en rädsla för nålar, lovade Theranos att de skapat möjligheten att testa tillstånd som cancer och diabetes med bara några droppar blod i en maskin och plockade in stora summor från investerare. Elizabeth Holmes hyllades som en av världens rikaste “självgjorda” kvinnor och hyllades som “nästa Steve Jobs”, skriver CNN Business.

Kissinger satt i styrelsen

Theranos styrelse innehöll giganter som USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger och fyrstjärnige generalen James Mattis, som också senare skulle bli försvarsminister. Företagets värde sköt i höjden och nådde som mest 9 miljarder dollar.

Men allt visade sig vara en bluff. I ett undersökande reportage ifrågasatte Wall Street Journal i oktober 2015 förmågorna på maskinen som utförde blodtester samt Theranos testmetoder. Stämningarna haglade tätt från investerare som kände sig lurade och myndigheterna drog tillbaka tillstånden för företaget som sedermera upplöstes i september 2018.

Nu väntar rättegångar för bedrägeri både för Elizabeth Holmes och Ramesh “Sunny” Balwani, som var verksamhetschef på Theranos samt hennes tidigare pojkvän. De anklagas för att ha bedragit investerare på mångmiljardbelopp i dollar mellan 2010 och 2015 samt för att ha konstruerat ett system för att bedra läkare och patienter som betalade för blodprovstjänster från 2013 till 2016.

Avsikten blir central

Rättegångarna hålls separat, men båda har förklarat sig oskyldiga och båda kan få upp mot 20 års fängelse om de döms. Åklagarna på USA:s justitiedepartement hävdar att Theranos aldrig fått sin maskin att fungera, men ändå framhållit maskinen och sig själva som kapabla.

Enligt experter på USA:s rättssystem som CNN talat kommer några av huvudfrågorna i rättegången vara om maskinen någonsin skulle kunnat fungera, vad Holmes visste och om hon hade avsikten att lura investerare och kunder.

ANNONS

“Antingen hade hon en enhet som aldrig kunde fungera, eller så kunde den inte fungera än. Det senare är en mer grumlig situation”, säger Nancy Gertner, tidigare federal domare och lärare på Harvard Law School.

Läs mer om fallet inför rättegången på CNN Business.

Läs mer: Från rikast till luspank över en natt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]