Allt levande måste dö, allt har en begränsad livslängd, men en växande skara miljardärer har beslutat sig för att bidra ekonomiskt till att försöka lura döden.
Miljardärers jakt på ökad livslängd kan gynna alla
Mest läst i kategorin
Några av de superrika som har intresserat sig för den växande forskningen om förlängd livslängd är Jeff Bezos, Peter Thiel, Larry Page och Larry Ellison, detta enligt mediarapporter, intervjuer och böcker. Det skriver CNBC.
Miljardärerna hoppas på att olika behandlingar, läkemedel och andra Life Science-teknologier ska möjliggöra för människor att leva långt över hundra år, kanske till och med två- eller trehundra år, eller ännu längre. Det är svårt att säga huruvida deras ansträngningar kommer att vara till nytta för mänskligheten eller bara för några få.
Meningslöst om planeten dör
Vissa anser att miljardärer ska få spendera sina pengar på vad de vill, men alla tycker inte att de ska spendera sina pengar på livsförlängning. Jon Crowcroft är professor i datavetenskap vid Cambridge University och han anser att det vore bättre om de lade sina miljarder på teknik som kan minska klimatförändringarna.
“Det är lite meningslöst att leva för evigt på en döende planet”, säger han till CNBC.
Stefan Schubert, forskare vid London School of Economics och Political Science säger till CNBC att teknik som till en början bara är överkomlig för de rika vanligtvis blir mer allmänt tillgänglig med tiden.
Kan gynna hela mänskligheten
Techinvesteraren, tillika Skypes medgrundare, Jaan Tallinn, säger till CNBC att strävan efter evigt liv i Silicon Valley för alltid kommer att gynna hela mänskligheten.
“Jag tycker att ofrivillig död helt klart är moraliskt dålig, vilket gör strävan efter livslängd till en moraliskt ädel sak att engagera sig i,” säger Jaan Tallinn till CNBC, och fortsätter: “Tidiga brukare brukar alltid betala mer och ta större risker än ‘massmarknaden’, så om behandlingar börjar på den dyra/riskfyllda sidan är det att förvänta.”
Han tillägger att han tycker att det är kontraproduktivt att kräva att en ny tjänst ska vara tillgänglig för alla innan någon får lov att använda den, även om han kan förstå tanken. Han anser också att det är orättvist att ställa goda syften mot varandra i en värld där så mycket pengar spenderas på moraliskt oviktiga, eller till och med förkastliga saker.
Kan förbättra åldersrelaterade sjukdomar
Sean Ó hÉigeartaigh från Cambridge University’s Center for the Study of Existential Risk, säger till CNBC att många framsteg inom vetenskapen om livslängd kan ha stora fördelar. Han tillägger att den kan minska förekomsten eller svårighetsgraden av åldersrelaterade sjukdomar som demens och hjärtsjukdomar.
Han menar att det inte är troligt att livslängden kan öka signifikant inom den närmaste framtiden, men att det är mer troligt att man ska kunna identifiera och stoppa åldersrelaterade faktorer som ökar svårighetsgraden för åldersrelaterade tillstånd.
Minst hundra år kvar
Det finns de som oroar sig för att jordens resurser ska belastas om människor lever längre, men Sean Ó hÉigeartaigh tror att när livslängden väl kan förlängas kommer befolkningen vara mer stabil på fler platser i världen.
“Jag förväntar mig att vi är ett sekel från förlängning av den meningsfulla livslängden, eller mer,” säger han till CNBC.
Läs mer: Jeff Bezos och Peter Thiel satsar miljoner på att lura döden
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.