Dagens PS

Klartecken i Kina för Cernelles läkemedel mot prostatabesvär

läkemedel mot prostatabesvär Ken Tinebo, Cernelle
"Det här är enormt stort för oss, en fantastisk möjlighet och väldigt bra för hela regionen", säger Cernelles vd Ken Tinebo om att kinesiska myndigheter nu godkänt lansering av bolagets pollenbaserade läkemedel mot prostatabesvär. (Foto: Cernelle)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 sep. 2021Publicerad: 01 sep. 2021

Kinesiska myndigheter har godkänt lansering av det svenska läkemedelsbolaget Cernelles pollenbaserade läkemedel mot prostatabesvär.

ANNONS
ANNONS

AB Cernelle är ett svenskt läkemedelsbolag med säte i Ängelholm. Bolaget sysslar med forskning och utveckling av läkemedel inom urologi, med särskilt fokus på kronisk prostatit och godartad prostataförstoring. Bolaget har sedan 1953 utvecklat växtbaserade läkemedel av pollenextrakt.

Med en kommande försäljning i Kina räknar Cernelle med att kunna fördubbla produktionen och nyanställa personal. Försäljningsstarten för bolagets läkemedel i Kina beräknas till början av 2022 och kan ge bolaget en kraftig vinstökning.

“Det här är enormt stort för oss, en fantastisk möjlighet och väldigt bra för hela regionen”, säger Cernelles vd Ken Tinebo, till Dagens Industri.

Pollen från majs, råg och timotej

Cernelle tillverkar i dag cirka 250 miljoner tabletter med extrakt från pollen från majs, råg och timotej. Tabletterna klassas som receptfria läkemedel och är godkända av Läkemedelsverket. Enligt Medicon Village är Cernelles läkemedel Cernitol, med över 50 miljoner dygnsdoser per år, ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär.

Bolaget har försäljning i Frankrike, Korea, Japan, Sverige, Tyskland och Österrike och nu öppnas dörren till den kinesiska marknaden där 280 miljoner män med godartade prostatasjukdomar uppges behöva behandling.

Räknar med ökad omsättning

Cernelle har 40 anställda vid sin anläggning i Ängelholm och år 2020 var bolagets omsättning drygt 70 miljoner kronor, vilket är en halv miljon mer än 2019. Vinsten efter finansnetto för 2020 ökade dock med mer än 3 miljoner kronor, till 5,7 miljoner.

“De närmaste fem åren räknar vi med 150–200 miljoner kronor i omsättning, det är fullt nåbart. Den skalbarhet vi har innebär också att lönsamheten kommer att öka avsevärt. Målsättningen är att lyfta bolaget till en världsledande position inom pollenextraktion och produkter för medicinskt bruk med fokus på godartade prostatasjukdomar”, säger Ken Tinebo till Di.

ANNONS

Behöver anställa mer personal

Han berättar att bolaget håller på och uppgraderar sin produktion samt behöver göra en nyinvestering för att ytterligare öka kapaciteten, något som framöver innebär att flera nyrekryteringar kommer behövas, både av produktionspersonal och ingenjörer. Han kan dock inte säga hur många nya arbetstillfällen det handlar om.

Ändringarna i fabriken i Ängelholm handlar enligt Ken Tinebo om investeringar på cirka 100 miljoner kronor och satsningen gör att fabriken successivt ska kunna öka läkemedelsproduktionen. Cernelles fokus är fortfarande godartade prostatasjukdomar och driver en ny registreringsprocess för sitt läkemedel i Sydostasien med Sydkorea som första marknad.

Läs mer: Kombination av läkemedel ökar effekt mot Cancer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS