Den som har ADHD har svårt att hantera impulser, varför cirka hälften av alla med diagnosen, någon gång under sitt liv, hamnar i missbruk.
Hälften av alla med ADHD hamnar någon gång i missbruk
Mest läst i kategorin
ADHD tros vara ett resultat av en avvikande aktivitet i hjärnans frontallob där beteendekontroll skapas. Det påverkar förmågan att kontrollera sitt beteende, sådant som att hantera känslor, hålla fokus, att planera sin tid och att känna sig motiverad.
Enligt en ny studie på 6 872 kanadensare mellan 20 och 39 år, hamnar hälften av alla med ADHD i missbruk av alkohol eller droger någon gång under sitt liv. Forskarna jämförde 270 respondenter med ADHD med 6 602 respondenter utan ADHD.
Kämpa för att känna sig tillfreds
Människor med ADHD har lägre signalering av signalsubstansen dopamin som ger belöningskänslor. De som har låga nivåer av dopamin måste kämpa för att känna sig jämna till mods och tillfreds, därför söker många av dem sig till droger för att öka sina nivåer av dopamin.
De patienter med ADHD som hade en historia av depression eller ångest hade, enligt studien, ännu högre risk för missbruk.
“Dessa resultat betonar vikten av att ta itu med depression och ångest när man ger vård till personer med samtidig ADHD och missbruksstörning”, säger Esme Fuller-Thomson, till Psych Congress Network.
Kan självmedicinera med droger
Studien visade att människor med ADHD var mycket mer benägna att ha en beroendediagnos än människor som inte har ADHD. Det vanligaste beroendet var alkohol, följt av cannabis. Var tredje vuxen med ADHD uppgav att de haft ett beroende, eller missbruk, av alkohol någon gång under sitt liv.
“Personer med ADHD kan självmedicinera med droger eller alkohol för att hålla en depression under kontroll och det är naturligtvis ett recept på en potentiell katastrof”, kommenterar studies huvudförfattaren Esme Fuller-Thomson, professor vid University of Toronto, i ett pressmeddelande.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.