Överlevnadsgraden är 80 procent högre vid bröstbevarande kirurgi än när hela bröstet tas bort vid bröstcancer.
Bröstbevarande kirurgi vid bröstcancer ger bättre överlevnad
Mest läst i kategorin
En studie som är gjord av forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med statistiker från konsultbolaget Scandinavian Development Services Life Science visar att bröstcancerpatienters överlevnadsgrad är mycket högre efter en operation som bevarar bröstet, kombinerad med strålbehandling än efter en operation som tar bort hela bröstet.
Forskarnas slutsats är att risken för död under uppföljningstiden är 1,8 gånger högre bland de patienter som fick hela bröstet bortopererat och inte genomgick strålbehandling, jämfört med de patienter som genomgick en bröstbevarande operation med efterföljande strålbehandling.
Ganska oväntade resultat
Också bland de patienter som fick hela bröstet bortopererat och efterföljande strålbehandling hade en 24 procent högre risk för död. Resultaten var oberoende av patienternas bostadsregion, ålder och socioekonomiska förhållanden, liksom av tidpunkten för diagnos, samsjuklighet, tumörens typ och allvarlighetsgrad och eventuell spridning till lymfkörtlarna.
Sedan flera år har utvecklingen gått mot allt mer bröstbevarande kirurgi och den nya studien visar att det är rätt väg.
“När vi skissade på studien var vi nog rätt övertygade om att den av andra beskrivna överlevnadseffekten borde bero på olika selektionsmekanismer som spelar roll när man väljer typ av kirurgisk metod, med eller utan strålbehandling, men som hittills inte tagits i beaktande. Resultaten var därför ganska oväntade”, säger Jana De Boniface, överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus och docent vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.
Unikt detaljrika kvalitetsregister
Studien bygger på en sexårig uppföljning av 48 986 personer och har publicerats i JAMA Surgery. Med hjälp av registerdata har forskarna och statistikerna studerat tre behandlingsgrupper:
Kvinnor som genomgick en operation där bröstet bevarades i kombination med strålbehandling, kvinnor som genomgick en operation där bröstet avlägsnades kirurgiskt med, respektive utan, efterföljande strålbehandling.
“Det är våra unikt detaljrika kvalitetsregister på populationsnivå i Sverige som gör det möjligt att justera våra analyser för så många viktiga bakomliggande faktorer. Annars hade det blivit svårare att bedriva denna oerhört viktiga forskning”, säger Robert Szulkin, ansvarig statistiker i projektet och anställd hos SDS Life Science i pressmeddelandet.
Läs mer: Svenskt medtechbolag förbättrar behandling av bröstcancer
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.