Börsdebutanten Ellwee tillverkar och säljer eldrivna fyrhjulingar som kan anpassas för en uppsjö av olika användningsområden. I en intervju förklarar Leif GW Persson vad som fick honom att investera i Ellwee och hur han ser på bolagets framtidsutsikter.
Leif GW om favoritbolaget: En utmärkt produkt
Mest läst i kategorin
Emissionen är avslutad.
I samband med börsnoteringen på First North genomför Ellwee en nyemission på 45 miljoner kronor för att accelerera tillväxten, säkerställa leveransen av befintliga ordrar och fortsätta produktutvecklingen.
Teckningstiden löper från 28 december 2020 till 11 januari 2021 med en planerad första handelsdag 19 januari 2021.
Leif GW Persson, du är en av de största investerarna i Ellwee – vad fick dig att investera i bolaget?
”Det fanns tre skäl till att jag och min partner valde att investera i Ellwee. För det första. Vi investerar nästan uteslutande inom tre områden. Läkemedel, medicinsk teknik och miljö.”
“För det andra en rent affärsmässig bedömning. En bra produkt och en snabbt växande marknad. För det tredje en mycket kompetent företagsledning.”
“När jag fick höra att Hans Linnarson hade accepterat att bli styrelseordförande – före detta koncernchef för Husqvarna och styrelseordförande i Nibe – tog jag faktiskt ett litet “hoppsasteg” trots mina dåliga knän.”
Du äger själv två Ellwee-fordon – hur ser du på produktens förmåga att konkurrera med andra mindre elfordon?
“Ja,till det vanliga priset, dessutom. Inga dolda rabatter och definitivt inget försök att snygga till siffrorna i resultaträkningen.”
“Jag provade dem och jämförde med andra och valde Ellwee eftersom jag tyckte att de fungerade klart bäst med tanke på vad vi skulle använda dem till.”
Den mesta reklamen om Ellwe handlar om ett nytt sätt att spela golf – men hur använder du dina Ellwee?
“Vi använder dem nere på gården i den del av vår kommersiella verksamhet som handlar om jakt, vilt och försäljning av viltköttsprodukter.”
“Detta i samverkan med ett annat företag som vi deläger, Svenskt Gårdsvilt, och där jag står som varumärke för våra produkter.”
“Vi använder dem för transporter och underhållsarbeten i samband med jakt. Körning på skogsvägar och det som avgjorde saken var att de var betydligt bättre på att ta sig fram än vanliga elfordon.”
Du har ju deltagit i många börsnoteringar i olika bolag genom åren. Inte alltid med lyckat resultat. Nu har du för första gången valt att ingå ett lock-up avtal med hälften av dina aktier. Hur ställer du dig till Ellwee som investering – är du långsiktig i ditt ägande?
”Många och många? Som alltid en relativ fråga. Under de senaste fem åren har jag deltagit i dussinet introduktioner. Under samma period har jag och min partner avvisat erbjudanden från dryga femtiotalet företag.”
“Några av dem har gått mycket bra, majoriteten har gått “bara bra”, ett av dem har gått dåligt och ett gick riktigt uselt trots att det både var en utmärkt produkt och jag nog fortfarande tycker att vi tänkte helt rätt när jag gick in.”
“Till en början gjorde jag och min partner våra gemensamma affärer i våra respektive helägda bolag men för ett par år sedan så skapade vi ett gemensamt investmentbolag där vi äger hälften var.”
“Den verksamhet som vid driver har hittills varit utomordentligt lönsam trots en “pyspunka” och ett “magplask”.
“Ytterst handlar det ju om det där med Gungorna och Karusellen. Långt eller kort? Om du hittar en riktigt bra investering så ska du flytta ihop med den.”
Mångsysslare med en bred aktieportfölj
Att ta igen på gungorna vad man förlorat på karusellen är återkommande i Leif GW Perssons investeringsstrategi – och har resulterat i en bred aktieportfölj.
Gällande Ellwee är han tydlig med att investeringen tar avstamp i flera faktorer som bidrar till bolagets tillväxt och att innehavet i allra högsta grad är långsiktigt.
”Jag tycker att Ellwee uppvisar de där klassiska kännetecknen hos ett bolag som kommer att leva ett långt och lyckligt liv.”
“En alldeles utmärkt produkt, både rent tekniskt och inte minst för den som bekymrar sig om miljö och hur vi ska minska användningen av fossila bränslen.”
“En snabbt växande marknad och en mycket kompetent företagsledning och det borde väl räcka som svar på frågan om min långsiktighet i det här fallet.”
“Vad folk dessutom inte vet är att mina största ekonomiska åtaganden ligger i onoterade bolag.”
“Min förhoppning är naturligtvis att när jag går ur dem om ett antal år så ska de fortfarande vara onoterade. En anledning till det är naturligtvis att då slipper jag lyssna till en massa spekulationer om mina investeringar”.
Läs mer: Innovativt fordonsbolag till börsen >>
Erbjudandet i korthet:
Erbjudandet består av en nyemission av units för 45 Mkr i ELLWEE AB (publ). En unit består av åtta (8) aktier och en (1) vederlagsfri teckningsoption av serie TO1 samt en (1) vederlagsfri teckningsoption av serie TO2.
Teckningskurs per unit: Pris per unit har fastställts till 20 SEK, vilket motsvarar 2,50 SEK per aktie. Teckningsoptionerna är således vederlagsfria. Courtage utgår ej.
Teckningsperiod: 28 december 2020 – 11 januari 2021.
Teckningsåtaganden: Erbjudandet omfattas dels av teckningsåtaganden i form av redan inbetalda föremissionslån uppgående till 25,0 MSEK, dels av kontanta teckningsåtaganden uppgående till 10,3 MSEK, motsvarande cirka 78 procent av erbjudandet.
Likviddag: 14 januari 2021.
Värdering: ELLWEE värderas till cirka 63,2 MSEK före emissionen.
Preliminär första handelsdag: 19 januari 2021.
Minsta teckning: Minsta teckningspost är 275 units, motsvarande 5 500 SEK.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
PS Emissionsservice skriver artiklar på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar är annonser och reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
PS Emissionsservice skriver artiklar på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar är annonser och reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.