Fed-chefen Jerome Powells besked om att centralbanken inte tänker höja räntan med 0,75 procentenheter på nästa möte fick fart på aktiemarknaden i USA.
Lättnadsrally i USA efter Feds besked
Mest läst i kategorin
“Det blev ett lättnadsrally”, säger Michael de Pass, global chef för linjär räntehandel på Citadel Securities, till The Wall Street Journal.
Tidningen berättar att både obligationer och aktier rusade på Fed-chefen Jerome Powells besked att det inte blir någon höjning av den viktiga styrräntan på 75 punkter eller 0,75 procentenheter – som många befarat – vid nästa Fed-möte.
Det här fick industritäta Dow Jones att avancera 932,27 poäng eller 2,8 procent, berättar WSJ och uppger att det är den största uppgången för börsindexet sedan november 2020.
Investeringschef: Börsen blev “en glad valp”
Max Gokhman, investeringschef för Alpha TraI, säger till Bloomberg att Powells besked var den bästa presenten marknaden kunde få just nu, och att det gjorde börsen till “en glad valp” som skuttade till.
Det breda börsindexet S&P 500 steg 3 procent, vilken är den bästa börsdagen för indexet sedan 2011.
Även tekniktunga Nasdaq klättrade ungefär lika mycket.
Men även om Powell nu lugnar marknaden deklarerade han att centralbanken inte drar sig för att höja räntorna mer aggressivt framöver om det blir nödvändigt.
“Om vi kommer fram till att vi måste göra det kommer vi inte att tveka”, var budskapet från Federal Reserves ordförande.
Senaste nytt
Extremt svår balansgång för Fed
WSJ berättar att Fed inte en enda gång under senaste 80 åren lyckats få ner inflationen så mycket som planen är nu – med 4 procentenheter – utan att följden blivit en recession.
Powell upprepade på onsdagskvällen (svensk tid) att det inte blir lätt att hantera inflationen med räntan som vapen utan att orsaka en lågkonjunktur.
Som Dagens PS också berättat med hänvisning till Bloomberg anser kritiker att Fed agerar för sent.
Till WSJ säger Yvette Klevan, vd på Lazard Asset Management, att centalbanker har en benägenhet att drabbas av “panik” där penningpolitiken används för att kyla ner ekonomierna.
Om Fed säger hon:
“De överreagerar inte, men jag ifrågasätter om det är rätt botemedel mot problemet.”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.