Vi står mitt i ett börsras och världsekonomin är upp och ner – så vad ska man göra? Så gott som alla experter som hörs i media säger samma sak: Sitt still i båten. Det här är varför.
Lär av historien: Gamla börsras skänker ro i kaoset


Mest läst i kategorin
Coronakrisen, finanskrisen och it-krisen har något mycket viktigt gemensamt. Varje kris hade väldigt olika bakomliggande orsaker – men slutade på liknande sätt. I den likheten finns det mycket att lära sig i dag.
Trots branta fall som på olika sätt blev omvälvande för finansmarknader, privatsparare och den globala ekonomin så har marknaden alltid hittat fotfästet igen.
Dessutom har det visat sig att de flesta har tjänat på att behålla sina tillgångar – de flesta har förlorat på att försöka sälja dyrt och köpa billigt. Därav det tjatiga rådet om att “sitta still i den jävla båten” som SVTs ekonomikommentator Alexander Norén lite motvilligt upprepade i en video på sociala medier.
Läs mer: Rådet till småspararen: “Släpp börsskärmen”. Realtid
Efter regn (eller börsras) kommer solsken
Varje kris har haft undertoner av extrem oro för en total kollaps. Nu är oron främst kopplad till om det pågående handelskriget ska leda till en global lågkonjunktur och många undrar om den globala ekonomin någonsin kommer att bli densamma igen.
Oavsett om krisen fördjupas ytterligare och ger långvariga effekter eller om vi kommer undan med skadan som redan är skedd så visar historien gång på gång att det blir bättre igen.
”Vi vet att orkaner är kortvariga. Då ska man inte ge sig ut, utan då ska man stanna hemma. Det är min enkla målbild”, säger den oberoende sparekonomen Claes Hemberg till Dagens Industri.

Småspararen som drabbas av panik och säljer för att skydda sin vinst riskerar att missa rekylen. Historiskt visar forskningen att det säkraste faktiskt är att stanna kvar – förutsatt att man sparar långsiktigt.
Lika ofta som experterna manar till lugn så varnar de för kortsiktigt sparande på börsen. Den som sparar på kortare sikt än tre år bör undvika investeringar med hög risk och hålla sig till säkrare alternativ som fasträntekonton eller placeringar i räntepapper.
“Pengar som man ska ha inom tre år tycker inte jag hör hemma på börsen”, säger bland annat Nordnets Frida Bratt.
Senaste nytt
Tålamod är svårt – timing är svårare
Något förenklat kan man säga att orsaken till att man tjatar om att ta det lugnt när det stormar på börsen är att den här typen av ras och kriser är en del av vardagen på aktiemarknaden. Stora och små börsras kommer med jämna mellanrum och det är risken man utsätter sig för när man investerar.
Rycks man med i paniken och börjar sälja under ett börsras visar statistiken att man ofta förlorar mer på detta än investerare som avvaktade. Den som står utanför väntar ofta för länge med att kliva in på marknaden igen och går miste om rekylen.
Du har, förhoppningsvis, valt att köpa andelar i bolag som har goda förutsättningar att växa och tjäna pengar. Det betyder inte att varje år kommer att vara ett rekordår. Som långsiktig investerare får man vara med om både framgång och motgång.
Med allt det sagt – nu pratar vi om sannolikhet. En snabb eller långsam vändning är det mest sannolika enligt experterna, men risken för något mycket värre finns alltid där.
Med Donald Trump vid rodret kan vi inte veta om vi befinner oss på en omtumlande resa över ett stormigt hav eller om det här i själva fallet är Titanics jungfruresa.
Börsen – ett spel som är riggat för vinst
Ibland kan börsen verka som ett spel som bygger på tur. Men något förenklat kan man säga att det spelet är riggat. Hela vår ekonomi som den är ordnad i dag bygger nämligen på att företag ska växa med lönsamhet.
Vi ser helt enkelt till att det fortsätter att bli så – och den som är med och investerar får en del av tillväxten.
För att minska risken och öka chansen att vinna över tid sprider många investerare sin risk över många tillgångar. Ofta genom så kallade indexfonder.
Investerar med en bred portfölj och god riskspridning har sannolikt förlorat en hel del den senaste veckan. Men när marknaden väl återhämtar sig så kommer man också att följa med i den utvecklingen.
Och om tio år kommer den senaste veckans ras sannolikt att vara ännu ett hack i historiens kurva.
Läs även: EU: “Kan ta bort alla industritullar” – Trump vill ha mer. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.