Dagens PS

Lång miljöresa för Renewcell

Textilsorteringsmaskin
Slängda textilier sorteras maskinellt. Renewcell återvinner bomullskläder. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 jan. 2022Publicerad: 21 jan. 2022

Klädkonsumtionen sliter hårt på miljö och klimat. Om det går att återvinna textilier kan miljön vinna stort. Men återvinningsföretag som Renewcell har än så länge ett tag kvar innan man kan påverka på allvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Renewcell är ett av modeindustrins nya stora hopp. Företaget har hittat ett sätt att skapa nya textilfibrer av gamla bomullskläder, så kallad circulose. Det är numera börsnoterat och en av de stora ägarna är H&M.

Snart startar en ny fabrik i Sundsvall för att skala upp tekniken och börja leverera tyg till kläder för bland andra H&M. Det skriver Aktuell Hållbarhet.

Några tidiga plagg i materialet har redan släppts.

”Den stora hållbarhetsvinsten är att vi kan förse en växande global textilindustri med material som inte kräver att man odlar jungfrulig råvara eller pumpar upp ny olja”, säger företagets tillväxtchef Harald Cavalli-Björkman till Aktuell Hållbarhet.

Renewcell fyller viktigt tomrum

Textilindustrin har en större klimatpåverkan än flyget och sjöfarten tillsammans, enligt en FN-rapport. Bara en procent av textilierna återvinns idag, och återbruk är fortfarande mer hållbart än återvinning. Dels handlar det om att det är svårt att återvinna bomull, dels om att många kläder görs i blandmaterial.

Det material som Renewcwll tar fram av kastade bomullsplagg liknar viskos eller lyocell, som ofta tillverkas skogsråvara.

Bland Renewcells slutkunder finns H&M, Inditex, Kappahl och Vero Moda. Men det tar tid för produktionen att nå de volymer som krävs och verksamheten är inte helt hållbar sett till transporter, kemikalieanvändning och vatten. Produktionen kräver också en del energi.

Harald Cavalli-Björkman berättar att bolaget har tackat nej till kunder där det finns misstankar om att Renewcell kan utnyttjas för grönmålning. Enbart företag som är beredda att satsa på riktigt är välkomna.

– H&M och Inditex vet att de inte är hållbara idag. Det är därför de jobbar med frågan och vi hjälper dem på den resan, säger Harald Cavalli-Björkman till Aktuell Hållbarhet.

Läs också:

Afry hjälper Renewcell digitalisera produktionen
Renewcell blir modebranschens Northvolt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS