Tre av Europas största ekonomier kräver att byråkratin minskas och bankernas konkurrenskraft stärks. Men så får man ju inte glömma riskerna med en för mjuk reglering.
Ländernas krav: Släpp loss EU:s banker
Mest läst i kategorin
Tyskland, Frankrike och Italien har fått nog av vad de anser vara en överreglerad banksektor i EU.
I ett gemensamt brev till EU-kommissionen, som Bloomberg tagit del av, kräver de att man nu ska dra i handbromsen när det gäller nya finansiella regleringar och istället satsa på att stärka bankernas konkurrenskraft.
Tanken? Att jämna ut spelplanen med andra stora ekonomier som USA och Storbritannien, som redan börjat lätta på sina regler.
Politisk push för tillväxt
Bakgrunden till brevet är en global trend där fler länder sätter tillväxt framför hård reglering.
USA har redan lättat på sina bankregler och Storbritanniens senaste bankreform har också den tagits emot väl av banksektorn.
Samtidigt växer oron i EU för att ett överdrivet regelverk kan kväva tillväxten, något som nyligen lyfts av den franske presidenten Emmanuel Macron. Och han är inte ensam – flera banker i Europa har välkomnat de lättnader som gjorts på andra sidan Atlanten, och nu kräver Europas största ekonomier att EU följer samma spår.
Men alla är inte lika entusiastiska över denna avslappnade hållning.
Senaste nytt
Ny finansiell kris?
Kritiker varnar för att en lättare reglering kan öppna dörren för framtida finansiella kriser, liknande den vi såg 2008.
“Att tillåta banker att vara underkapitaliserade är ingen bra idé”, säger en expert till Bloomberg.
Man menar att en allmän lättnad i kapitalkrav kan göra mer skada än nytta för EU:s ekonomi.
Vad händer nu?
Brevet från Tyskland, Frankrike och Italien kommer bara veckor efter att en rapport från Mario Draghi, tidigare ordförande för Europeiska centralbanken, publicerades. Satsa eller dö, menade Draghi, som föreslog flera sätt att stimulera tillväxt inom EU.
Dessutom pågår redan en granskning av banksektorn som förväntas vara klar senast 2028. Men de tre länderna kräver att arbetet påskyndas och att en delrapport levereras långt innan dess.
En talesperson för EU-kommissionen har bekräftat att brevet tagits emot och att det är upp till nästa omgång av kommissionärer att avgöra hur dessa frågor ska hanteras.
Läs också:
Klimatet kan orsaka nästa bankkrasch. Dagens PS
Ny EU-lag sätter press på banker – och deras leverantörer. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.