Låna miljarder till en dålig affär av världens största banker? Inga problem. I alla fall om det är Elon Musk som vill ha lån.
Lån till Elon Musk var sämsta affären – bankerna bryr sig inte
Mest läst i kategorin
Elon Musks köp av Twitter finansierades med banklån från sju storbanker på 13 miljarder dollar, vilket har visat sig vara den värsta förvärvsfinansieringsaffären för banker sedan finanskrisen 2008-09, rapporterar Wall Street Journal.
Normalt skulle de ha sålt vidare skulderna, men det har inte gått att göra på grund av en tuff ekonomisk situation för Twitter (numera X) sedan Elon Musks övertagande.
Men bankerna bryr sig inte, skriver Business Insider. Pengarna belastar visserligen balansräkningen, men det hela kan lösa sig på sikt ändå.
Slagit mot bankirernas bonusar
De skriver att den misslyckade affären synts på bonuskontot för bankirer på exempelvis Morgan Stanley och Bank of America när de inte kunnat få bort lånen från resultatrapporten. Men det är inga problem med lånen i övrigt, Elon Musk betalar sina räntor och amorteringar enligt plan.
För bankerna kan det bli en god affär i alla fall. Hela anledningen till att de lånade ut 13 miljarder dollar till Elon Musk för köpet av Twitter var kanske inte att de trodde så mycket på Twitter – utan för att de ville göra affärer med Elon Musk. Han stoppade dessutom in 30 miljarder dollar av egna pengar i affären utöver lånen.
“De är angelägna om att vara väl positionerade för att arbeta med Musk och hans sex företag som sträcker sig från elbilstillverkaren Tesla till Neuralink och xAI. Många ser en eventuell börsnotering av Musks raketföretag SpaceX eller hans Starlink-satellitverksamhet som en avgiftsgenererande händelse som de inte vill missa”, enligt Business Insider.
Stora affärer i horisonten
Elon Musk elbilstillverkare Tesla är världens tolfte högst värderade börsbolag. SpaceX värderas i teorin till 175 miljarder dollar baserat på tidigare finansieringsrundor, vad det verkliga värdet är återstår att se om företaget slutar vara privatägt. Vad Neuralink, xAI och hans andra företag är värda är oklart, men det är inte småpengar.
För bankerna kan det helt enkelt ha varit värt att göra en dålig affär för att kunna göra en bättre senare. Det råkar ju vara världens rikaste man det handlar om.
Läs även: Miljardären sågar Musk: “Så dumt att det inte borde kallas dumt” (Dagens PS)
Läs även: Musk om Trump: “Därför måste du vinna” (Dagens PS)
Läs även: Gör en Musk: Fasta dig till bättre jobbprestation (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.