Dagens PS

Kyckling-vd:n om starka trenden som lyft Qviberg-aktien

"Ska man befinna sig någonstans i den turbulens som nu råder så är det väl i vår bransch och i Europa just nu", säger Veckans börsprofil kycklingföretaget Scandi Standards vd Jonas Tunestål till Dagens PS.
"Ska man befinna sig någonstans i den turbulens som nu råder så är det väl i vår bransch och i Europa just nu", säger Veckans börsprofil kycklingföretaget Scandi Standards vd Jonas Tunestål till Dagens PS.(Foto: Scandi Standard)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 11 apr. 2025Publicerad: 11 apr. 2025

Är påsken kycklingens högtid? Nja, Jonas Tunestål, den tidigare slaktaren och numera vd på Nordens största kycklingproducent börsnoterade Scandi Standard, har anledning att fira året om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Kycklingkebaben växer med 150-160 procent per år just nu”, berättar Veckans börsprofil för Dagens PS läsare som ett exempel på den starka kycklingtrenden inom särskilt “ready-to-eat” som tagit aktien till nya rekordhöjder.

Det blev ett samtal om hur svenskarnas kycklingkonsumtion sticker ut, vad det betyder att ha familjen Qviberg som största ägare och såklart vilken påverkan det aktuella tullkriget kan få på bolaget.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en intressant person inom börs och finans.

Namn: Jonas Tunestål

Titel: Vd för Nordens största kycklingföretag Scandi Standard (börskurs Scandi Standard) med kända varumärket Kronfågel.

Bakgrund: Vd sedan hösten 2021. Började som slaktare men senare utbildad vid Lunds Universitet, tidigare mångårig vd för Ugglarps och en del av Danish Crowns ledningsgrupp.

Aktuell: Aktien är upp drygt 79 procent sedan Tunestål tillträdde samtidigt som breda index i princip legat stil givet senaste tidens börsras. Kommer med kvartalsrapport 29 april.

1. Vi närmar oss påsk, hur viktig är den tiden för er, ser ni några förändringar i konsumtionsmönster över tid?

Generellt så är kyckling det mest växande proteinet. Både om man tittar i Sverige och internationellt. Enligt Jordbruksverket har konsumtionen av fågelkött ökat med närmare 300 procent sen 1990. Vi är ju enbart fokuserade på kyckling vilket vi är väldigt glada för givet den starka trenden.

ANNONS

Tittar man säsongsmässigt så är när vi kommer in i påsk och grillen kommer fram är det en uppgång för oss. Efterfrågan brukar stegras från nu och över hela sommaren.

Vi kan inte se någon särskild “kyckling-på-fredag-effekt”, konsumtionen är rätt så jämnt fördelat över veckodagarna. Däremot ser vi en stor förändring i typen av kycklingkonsumtion.

Runt jul brukar det vara lite svagare runt jul kopplat till de historiska traditionerna kring griskött och fisk. Men även där ser vi att kycklingen kommer starkare och starkare.

Kyckling brukar också vara en stor produkt när folk kommer tillbaka till skolorna, kyckling är ett rätt så brett protein som alla kan äta och som dessutom är väldigt lättlagat.

Vi kan inte se någon särskild “kyckling-på-fredag-effekt”, konsumtionen är rätt så jämnt fördelat över veckodagarna. Däremot ser vi en stor förändring i typen av kycklingkonsumtion. Förr var det mycket mer helfågel där det nu går mot mycket mer bröstfilé och senaste åren har lårdelar ökat i popularitet.

Det finns en stark bekvämlighetstrend just nu där det går mot mer och mer styckat, mer utbenat och även enklare att tillaga. Det innebär mer förädlat vilket är bra för vår del eftersom det driver vår lönsamhet.

En fråga som inte går att undvika denna vecka, hur påverkas ni av det tullkaos som nu råder?
För vårt företag, som är ett europeiskt företag som sysslar med mat så har det väldigt liten direkt påverkan men det är klart att det är väldigt tråkigt det som sker. Men om det här kaoset nu leder till lägre tillväxt så är det såklart inte bra för någon.

Vi har ingen export till USA, vi har en del till Sydostasien men annars är vi europeiska och framförallt våra fem hemmamarknader. Så ska man befinna sig någonstans så är det väl i vår bransch och i Europa just nu.

ANNONS

Senaste nytt

2. Scandi Standard är verksamma i hela Norden och Irland, skiljer sig sättet vi äter kyckling på mellan länderna och hur anpassar ni er efter det?

ANNONS

I grunden äter vi faktiskt kyckling på ungefär samma sätt i alla de länder där vi är verksamma.

Sen kanske vi har kommit lite “olika långt”. Irland är lite som Sverige för tio år sedan, lite mer helgrillad fågel, lite mer bröst och mindre lår men marknaden rös sig i samma riktning som den svenska.

Gemensamt för alla våra hemmamarknader är en stark lokal preferens där man värdesätter lokalproducerat.

Vill du få fler nyheter som denna från Dagens PS? Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Men det finns också skillnader. Finland har exempelvis nästan uteslutande bara kylda produkter medan Sverige har både ett kylt och fryst segment. Det har nog med historiska konsumtionsmönster att göra.

Chicken-nuggets trenden är stark i alla länder men Sverige sticker ut med störst tillväxt inom kycklingkebab.

3. Ni delar upp er verksamhet i ready-to-cook och ready-to-eat, hur utvecklas de olika segmenten och var ser ni mest tillväxt framöver?

Enkelt uttryckt så är “ready- to-cook” är typiskt färskt eller fryst kött man ser i dagligvaruhandeln eller som säjs till restauranger.

“Ready-to-eat” ska du i princip ta att kunna äta direkt. även om du helst kanske vill värma upp en nugget, en kebab eller en färdig burgare först. Även färdigstekt delad kyckling som du kan lägga på en sallad eller enkelt steka på tillhör den här produktkategorin.

ANNONS

“Ready-to-eat” är verkligen en tillväxtkategori som växer från år till år. Vi lägger mycket energi på produktutveckling, dels är det sånt vi tillverkar själva som exempelvis går till de stora snabbmatsleverantörerna, dels det som går ut till konsumenterna i matbutiken. I tuffare tider kanske folk går ut mindre och äter, men då gynnas vi istället av att fler lagar mat hemma och vice versa.

Förvärvet av fabriken i Holland var just för att kunna växa ännu mer inom “ready-to-eat”, vi fick 90 procent mer produktionskapacitet. Vi har redan sprungit i taket på vår kebab-produktion så det blir bra att få igång den ännu mer nu till sommaren. Kycklingkebaben växer med 150-160 procent per år just nu.

4. I höstas köpte ni även en fabrik i Litauen, berätta?

Anledningen till att vi gick in i Litauen var att vi kom över en fantastiskt fin fabrik i en bra affär. Det skapar en möjlighet för oss att producera till ett bättre pris och få en större kontroll över värdekedjan.

I Litauen har vi även egen uppfödning som tillsammans med fabriken gör att vi producera till ett lägre pris men till samma höga kvalitet som inom övriga Scandi Standard. Vi har ingen retail-position i Litauen, det kanske vi utvecklar över tid, utan syftet att snarare att kunna erbjuda ett lågpris-segment men till samma kvalitet som sagt.

I Sverige har vi i dag ett lågprisvarumärke som heter Ivars och vi gör en del private labels tillverkning som kompletterar Kronfågel. Kronfågel är vår största del och det är också där vi satsar mest och även ser störst möjligheter att driva tillväxt framåt. Basen för Scandi Standard är att driva det lokala.

5. Ni har familjen Qviberg som största ägare, hur skulle du säga att det präglar verksamheten och er företagskultur? 

Vi har turen att ha flera engagerade ägare i Scandi Standard men tar vi Öresund (börskurs Öresund) och familjen Qviberg specifikt så har vi representation från de i styrelsen som kommer in med mycket kompetens.

Dyrare kyckling slår mot Scandi Standard – och Mats Qviberg

Kycklingbolaget Scandi Standard vinstvarnar – det slår också mot finansmannen Mats Qviberg, rapporterar Affärsvärlden.

ANNONS

Men jag skulle också vilja säga att de bidrar till vår kultur genom att visa de förtroende de gör får vår verksamhet. Hela styrelsen och med ordföranden Johan Bygge visar stort förtroende för den väg vi har valt och de finansiella mål vi har satt.

Det är en bra grund att bygga företaget vidare från och ett förtroende vi är stolta över att få men som såklart också måste förtjänas varje dag.

Läs mer:

Veckans börsprofil: Bråse i stor intervju: “Trodde aldrig jag skulle köpa den aktien” – Dagens PS

Veckans börsprofil: FI:s expert oroas: “Majoritet har för låg ekonomisk kunskap” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Oljepriset
Spela klippet
PS Studio

Skräck sänker oljan – lägsta oljepriset på fyra år

12 apr. 2025
Emma Fällman möter Stefan Engeseth och pratar dumhet
Spela klippet
Weekend

Författaren: Vi har tillräcklig kunskap för att förstöra världen - men inte för att rädda den

12 apr. 2025
ANNONS
ANNONS