Dagens PS

Kursrusarens vd: "Vi startar så mycket vi kan nu"

"Vi är helt fokuserade på Stockholmsregion eftersom vi tror att kombinationen av utbudsunderskott och köpkraft är överlägset störst i Sverige här", säger vckans börsprofil Einar Janson, vd på det börsnoterade fastighetsbolaget Titania.
"Vi är helt fokuserade på Stockholmsregion eftersom vi tror att kombinationen av utbudsunderskott och köpkraft är överlägset störst i Sverige här", säger Veckans börsprofil Einar Janson, vd på det börsnoterade fastighetsbolaget Titania. (Foto: Titania)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Fastighetsbolaget Titanias kurs är ned sedan det kom till börsen för snart tre år sedan men har senast året stigit rejält. För vd Einar Janson, Veckans börsprofil, är det uppenbart hur stark Stockholmsregionens bostadsmarknad är säger han som en delförklaring till återhämtningen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För Dagens PS berättar han nu om sin väg in i branschen, hur bolaget ska fortsätta växa och varför han gillar fastighetssektorn mer än en Iphone.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Einar Janson.

Titel: Vd på fastighetsbolaget Titania (börskurs Titania).

Bakgrund: Drygt 20 års erfarenhet av bygg och fastighetssektorn. Vd på Titania sedan 2005. Fil.kand. i idéhistoria vid Stockholms universitet.

Aktuell: Fastighetsbolaget Titania har gått starkt på börsen det senaste året och är i skrivande stund upp 86 procent på tolv månader.

1. Ni är ett av börsens mindre fastighetsbolag, berätta om Titania för de som inte känner till er sedan tidigare?

“Vi är ett fastighetsbolag med fokus på utveckling av bostäder. Vi startade som bygg- och installationsentreprenör som gjorde projekt för andra och började sedan bygga för oss själva. Att vi själva är byggare sitter i vårt DNA och vi kan byggprocessen med allt vad det innebär av rätt styrning, effektivisering och kostnadsminimering. Vi är helt fokuserade på Stockholmsregion eftersom vi tror att kombinationen av utbudsunderskott och köpkraft är överlägset störst i Sverige här. Vi driver själva detaljplaner för våra projekt med kommunerna som part vilket gör att vi kan skräddarsy projekten med kostnadseffektiva byggnadstyper. Med kommunala markanvisningar har vi också fördelar med incitament att driva detaljplanerna samt generellt fördelaktiga priser och tillträdesvillkor”.

ANNONS

Senaste nytt

2. Börsvärdet har tappat sedan noteringen men kursen har gått starkt senaste året, vad ligger bakom uppgången?

ANNONS

“Som vd skall jag inte kommentera aktiekursen men generellt skulle jag säga att en ökad positivitet kring vårt bolags framtidsutsikter ligger i hur väl vi klarat nästan tre års generell kris bland fastighetsbolag samt en optimistisk syn på affärsmöjligheterna för bostäder i Stockholmsregionen. Under de gångna tre åren med högre räntor väldigt få byggstarter har vi fortsatta att starta nya projekt och erhålla markanvisningar för nya projekt. Vi har också lyckats hitta bra finansiering för projekten vilket sågs som det stora hindret av många. Uthyrningen i våra nybyggda bostäder har också varit mycket stark. Vi har visat att man med rätt produkt har hög betalningsvilja även med högre hyresnivåer per kvadratmeter och att priset på den typen av produkter följer eller till och med överträffar inflationen”.

3. Hur ser efterfrågan på bostäder ut här i Stockholm egentligen där ni är verksamma, vad kan driva Titanias tillväxt framåt?

“Vad som har blivit uppenbart under den senaste tiden är också hur stark Stockholmsregionens bostadsmarknad är relativt andra orter i Sverige där det i vissa fall har byggts för mycket och man har överutbud. I Sverige som helhet har man vissa år innan fallet 2022 legat i linje med det av Boverket angivna behovet av nyproduktionsbyggstarter men i Stockholm där 50 procent av hela Sveriges behov finns har endast ca 25 procent av antalet byggstarter gjorts så underutbudet i regionen har successivt ökat. Efterfrågan i Stockholmsregionen är också en diversifierad ekonomi och arbetsmarknad som inte är beroende av en enskild bransch eller fabrik. Detta till skillnad från exempelvis Skellefteå där efterfrågan också har varit hög är men där den är väldig kopplad till speciella industrier eller företag och står och faller med detta. Vi tror på att starta så mycket vi kan nu och komma ut relativt ensamma med nya bostäder på marknaden om två år och då ha pricing power i lokala delområden i regionen.”

4. Hur kom du själv in i sektor och vad är tjusningen med branschen?

“Jag kom in i branschen av en slump när jag och en kompis började renovera badrum för privatkunder för 20 år sedan parallellt med studier. Från det började jag med stambyten och därefter vidare till nyproduktion. Det är en stor fördel av att själv ha gjort så många moment hands-on inom byggprocessen. Tjusningen med branschen är flerfaldig. För det första är det unikt att vara i en tillverkande industri där det man skapar står kvar och kan beskådas av vem som helst – i Sverige ofta flera hundra år. En Iphone 8 från 2014 ligger på soptippen i dag men projektet vi gjorde i Täby samma år står kvar och ser bara bättre ut för varje år takt med att äppelträd och annat växer till sig. För det andra fattar vad man sysslar med och det vi gör angår oss alla – byggande är konkret, bostäder har alla en relation till och utvecklingen av stadsmiljöer och områden påverkar hela samhällets utveckling.”

Något annat?
“Ja många industrier och företag kämpar hela tiden med ett överhängande hot om att bli obsoleta – men det är svårt att tänka sig att grunden vår affär: att inom eller nära etablerade urbana områden med utbyggd infrastruktur tillskansa sig attraktiva delar av planetens begränsade yta för tillse att där skapa boende skulle kunna ersättas av teknik eller innovation. Det skulle hur man än ser ta väldigt lång tid att skapa en alternativ Stockholmsregion på en plats där marken i dag är billigare”.  

5. Börsens fastighetssektor vimlar av profiler. Är det någon person som du särskilt tycker gör det bra som du inspireras av?

Jacob Karlsson på K-fastigheter (börskurs K-fastigheter), som också är en av delägarna i Titania, har varit en inspirationskälla och någon jag lärt mig mycket av. Hans detaljkunnande inom hela hans bolags process – produktion och hela vägen till uthyrning – skulle jag säga är unik på VD-nivå i ett så pass stort noterat bolag. Förutom kunnandet har han ett enormt driv och är alltid positiv och framåtblickande”.

Fotnot: Intervjun genomfördes innan den 14 oktober då Titania har tyst period den 14 oktober till 14 november då rapporten för det tredje kvartalet publiceras.

ANNONS

Läs mer:

Veckans börsprofil: Oracles Sverigeschef: “Larry lyckas pricka rätt gång på gång” – Dagens PS

Veckans börsprofil: Uppstickaren Montrose mål: “Världens bästa investeringsplattform” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]