Dagens PS

Kubals ryska ägare ber om hjälp från Sveriges regering

Kubals ryska ägare
Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 sep. 2022Publicerad: 09 sep. 2022

Aluminiumsmältverket Kubals ryska ägare har skrivit brev till Sveriges regering och vädjar om hjälp från näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) för att undvika ”försvårande socioekonomiska konsekvenser”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sundsvalls största arbetsgivare med 450 anställda är aluminiumsmältverket Kubal, som ägs av ryska Rusal som grundades av den ryske oligarken Oleg Deripaska, som under en period var Rysslands rikaste man.

Enligt Wikipedia segrade Deripaska i det som kallas “aluminium-krigen” under 1990-talet i Ryssland efter Sovjetunionens fall, och lade beslag på stora råvarutillgångar som tidigare hade tillhört den sovjetiska staten.

Kubals ryska ägare vill ha Thorwaldssons hjälp

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har dock Kubal i Sundsvall stora problem – Dagens Nyheter rapporterar att Rusals vd Evgeny Nikitin skrivit brev till Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) där han menar att bolaget bojkottas av kunder på grund av Kubals ryska ägare, och ber om näringsministerns hjälp.

Nikitin skriver, enligt DN som tagit del av brevet, att vissa industrier och finansiella aktörers agerande riskerar att få ”försvårande socioekonomiska konsekvenser”. Nikitin nämner bland annat att däcktillverkare slutat använda Kubals aluminium och att bolaget inte får vara med på mässor i Spanien och Tyskland.

Branschorganisation varnar om “dödsstöten”

EU importerar i dagsläget 75 procent av sitt aluminium, och den europeiska industrin står inför en rejäl prövning till vintern då aluminiumsmältverk kräver stora mängder energi, och kan bli olönsam när energipriserna nu rusar enligt den europeiska metallindustrins branschorganisation Eurometaux som varnar om “dödsstöten” för industrin.

Karl-Petter Thorwaldssons pressekreterare hänvisar DN till UD på frågor om han kommer att svara på brevet. Än så länge fortsätter Kubal i Sundsvall som vanligt.

“Vi har varken behövt dra ner på produktionen eller på personalen. Det finns kunder som valt att inte samarbeta med oss längre, men där har vi hittat nya kunder. I övrigt så har vi inte påverkats så mycket av elpriset mer än att det får indirekta effekter då det vi köper in har blivit dyrare”, säger verksamhetschefen Mats Andersson till DN.

ANNONS

Läs även: Vad gör ryske oligarken Deripaskas helikopter i Sverige?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]