Dagens PS

Kristallerna som kan bli en ny revolution för solpaneler

Solpaneler
Greve Lev Perovskij och en solpanel med perovskitkristaller. (Foto: Wikimedia commons och Dennis Schroeder/National Renewable Energy Laboratory
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Nya typer av solpaneler med kristaller av perovskit sätter nya rekord och kan bli nyckeln till “ytterligare en omgång av exponentiell tillväxt” i industrin, enligt The Economist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Solpaneler som teknologi har funnits länge, de uppfanns på Bell Labs i Kalifornien på 1950-talet. Då hade de en effektivitet på 6 procent och var så pass dyra att Nasa var den enda kund som hade råd och behov, till sina satelliter.

Men det är nu längesedan. De senaste decennierna har teknologin utvecklats explosionsartat, och blivit konkurrenskraftig jämfört med andra energislag. Moderna solpaneler har en effektivitet på 22-24 procent. Produktionskostnaderna har fallit kraftigt, särskilt drivet av att Kina satsat stort på att dominera industrin.

Nuvarande teknik nära en gräns

Utvecklingen av solpanelerna i sin nuvarande form håller dock på att nå sin gräns. I ett labb kan solpaneler med kisel (engelska: Silicon) nå en teoretisk maximal effektivitet på 29 procent energi från solstrålarna, resten omvandlas till hetta.

Solenergi-investeraren ser ljuset: “Kostnaden har sjunkit drastiskt”

“Över 14 500 investerare har hittills investerat drygt 1 miljard kronor i 232 gröna projektportföljer via oss”, säger Trines grundare Sam Manaberi.

I praktiken sker energiförlust av att utrymmena mellan celler och andra delar av panelen, såsom ramen, inte bidrar till att göra elektricitet. Det finns också oundvikliga energiförluster i ledningarna som förbinder cellerna. Forskarna tror därför att en effektivitet runt 26 procent är maximum i praktiken.

I stället tittar man nu på andra material för att nå en högre effektivitet.

The Economist berättar om en ny typ av solpaneler med perovskitstrukturer som nu finns i produktion, bland annat i Storbritannien och Kina. Det finns många olika perovskitstrukturer, men de är döpta efter mineralen perovskit CaTiO3, som fått namn från den ryske geologen och greven Lev Aleksejevitj von Perovskij – som också var inrikesminister under tsar Nicholas I.

ANNONS

Senaste nytt

Nytt världsrekord för solpaneler på tisdagen

ANNONS

Potentialen för solpaneler med perovskit har rapporterats flitigt om tidigare, bland annat här på Dagens PS. Men mycket talar nu för att vi står nära ett genombrott.

Det nuvarande världsrekordet för verkningsgrad för solpaneler med perovskit i inomhusmiljö är 42 procent, vilket presenterades av forskare i Taiwan på tisdagen, enligt pv magazine. Den teoretiska gränsen i labbmiljö ligger för sådana runt 43 procent effektivitet. Bolaget säger sig vara nära att rulla ut en produkt baserat på perovskitkristaller kommersiellt.

Perovskitkristaller är relativt billigt att tillverka. Problemen ligger i att de bryts ned snabbt och är känsliga för fukt. Utvecklingen handlar mycket om att bevisa att de fungerar i praktiken över tid och kan skyddas från yttre påverkan från vädret.

Om forskarna lyckas med det förutspår The Economist att skalekonomin kommer att gå mycket snabbt i en ny teknikrevolution för solenergi som “släpper lös ytterligare en omgång av exponentiell tillväxt i solkapacitet, till stor del driven av förmågan att i mycket större utsträckning använda allt solsken.”

Läs även: En ljus framtid – rekordökning i solenergi (Dagens PS)

Läs även: Framtidens solenergi – ett världsrekord (Dagens PS)

Läs även: Solenergi-investeraren ser ljuset: “Kostnaden har sjunkit drastiskt” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS