Dagens PS

Krisen som hotar Kinas fastighetssatsning

Kinas fastighetskrasch
Samtidigt som Kina satsar stort på att väcka liv i landets fastighetsmarknad så gapar allt fler hus tomma. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

I skuggan av Kinas fastighetskris har miljontals hus lämnats tomma. Samtidigt krymper befolkningen snabbt. Hur ska Kina vända trenden?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas övermättade bostadsmarknad krockar med det stora landets snabbt krympande befolkning. De båda trenderna lämnar gigantiska spökstäder i sitt spår – tomma hus som kanske aldrig fylls med liv.

Det kan finnas så många som 90 miljoner tomma bostäder i Kina, enligt estimat från ekonomer. Om tre personer skulle flytta in i varje bostad skulle det motsvara hela Brasiliens befolkning, rapporterar Wall Street Journal.

Krisen som förvärrar problemet

De tomma husen är en följd av att Kina har byggt så mycket nytt de senaste decennierna och om landet fortfarande växte så skulle de ändå kunna ha svårt att fylla husen. Men landets befolkning krymper. Inom 30 år väntas befolkningen ha minskar med över 204 miljoner personer.

“Det finns inte nog med folk för att fylla hemmen” säger Tianlei Huang, en forskare vid Peterson Institute for International Economics till Wall Street Journal.

Vissa fastigheter kanske köps om Kinas stora ekonomiska stimulanser lyckas höja köparnas tro på att värdet kan öka, inte minst i de största städerna dit inflyttningen fortfarande är stor. Men på de mindre orterna är problemet desto större.

ANNONS

Senaste nytt

Svårt för mindre städer i Kina

Krisen är allra värst i landets mindre städer. Städerna med ett 2-300 000 invånare eller färre kämpar i regel med ekonomiska problem. Ungdomar flyttar därifrån. Minst 60 procent av Kinas mindre städer har krympt sedan 2020.

Det är i den typen av städer som 60 procent av landets bostäder finns. På många håll har man uppmuntrat ett fortsatt byggande för att försäljningen av mark har hållit igång den lokala ekonomin. Men projekten har lämnat gigantiska spökstäder utspridda över hela Kina.

ANNONS

Vad ska Kina göra med alla tomma fastigheter?

Kina stimulerar fastighetsmarknaden

De senaste veckorna har en rad omfattande statliga stimulanspaket lanserats som ska få fart på landets lidande fastighetsmarknad. Bland annat sänker man räntorna och man sänker kravet på egen insats vid köp av ett andra hem.

Men ekonomer menar att det kommer att krävas mycket mer för att ta sig ur svackan.

Robin Xing, som är chefsekonom med ansvar för Kina på Morgan Stanley säger till Wall Street Journal att staten behöver kliva in och köpa upp överflödiga bostäder i de 30 till 50 största städerna och omvandla det till statliga bostäder, utan att bry sig om vinster. En satsning som skulle kosta omkring 4 000 miljarder kronor.

Satsningen skulle inte hjälpa de mindre städerna, men där menar ekonomerna att det inte spelar någon roll vad man gör. Det finns bokstavligen ingen som kan flytta in i husen.

Fallande priser kan tvinga fram massförsäljning

I de flesta städer har priserna på fastigheter gått tillbaka till nivåerna från 2017, säger Yi Wang, en ekonom på Goldman Sachs till Wall Street Journal.

Om priserna går lägre än 2015 tror man att många som äger flera fastigheter kommer att sälja av de som man inte bor i. Det beror på att det var då den förra stora fastighetsboomen tog fart i Kina, och man antar att de flesta vill sälja innan priset blir lägre än inköpspriset.

ANNONS

En situation som kan vara oundviklig, givet landets krympande befolkning.

“Jag tror inte att det finns en lösning på att man har byggt för många bostäder” säger Huang vid Peterson Institute. “Det handlar om den minskande befolkningen. Spökstäderna kommer att förbli spöklika.”

Läs även: Kinesiska aktier lockar investerare igen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS