Företag används i stor utsträckning som verktyg i ekonomisk brottslighet. Det är enklare än att nyttja privatpersoner, framkom vid ett seminarium i Almedalen.
Låg risk för att bli upptäckt, extrem lönsamhet och betydligt enklare att genomföra.
Kriminella startar företag – för att tvätta pengar
Mest läst i kategorin
Det finns flera anledningar till att kriminella i allt högre grad utnyttjar företag för att tvätta pengar och genomföra bedrägerier.
I flera fall har man startat företag – enbart för att begå brott.
Så lurar kriminella systemet
För att belysa ämnet arrangerade Ekobrottsmyndigheten ett seminarium i Almedalen, skriver Di Fond & Bank.
Anna Karin Hansen, chef för brottsförebyggande kansliet på Ekobrottsmyndigheten, beskrev livscykeln för ett sådant typ av företag.
Företaget ansöker om momsregistrering för att kunna begå momsbrott, får bidrag för att komma igång, använder svart arbetskraft, begår kreditbedrägerier och tvättar pengar. När bolaget sedan går i konkurs övergår man till bedrägeri med lönebidrag.
Senaste nytt
”Bra service” för kriminella
Dessutom har de kriminella en målvakt som tar smällen i konkursen. Och några pengar finns inte att kräva tillbaka för staten.
Och svenska myndigheter erbjuder bra service som gör det lätt för kriminella att starta företag, menar Anna Karin Hansen.
“När företag som drivs av kriminella kommer in i vår vardag blir det en integrerad del av samhället som är väldigt osund”, sade hon.
19 miljarder per år
Beräkningar säger att det idag finns cirka 13 000 personer i Sverige som deltar i organiserad brottslighet och hälften av dem är engagerade i företag.
Dessa bolag anses omsätta cirka 19 miljarder kronor varje år.
“Kapital ger gängen mer handlingsutrymme och kan återinvesteras i vapen och narkotika. På lång sikt är företag som drivs av kriminella ett samhällshot – den ekonomiska brottsligheten urholkar samhällskontraktet”, säger Amir Rostami, professor i kriminologi.
Låter sig utnyttjas
Thomas Hertz, senior åklagare på Ekobrottsmyndigheten, säger att hela systemet med företag som drivs enbart i syfte att begå brott fungerar för att många låter sig utnyttjas.
“När man skapar ett bolag som enbart är uppbyggt för att begå brott behöver man anställda, rådgivare, revisorer, konsulter, advokater med flera som bortser från att alla delar av företaget luktar illa”, säger han.
“I mina utredningar märker jag att många är beredda att blunda för detta och det skapar en kultur där det är normalt”.
Vågar inte tipsa
Eftersom de kriminella nätverken har ett stort våldskapital är det många som inte törs tipsa myndigheterna.
Om man ringer en kvällstidning och tipsar om ekonomisk brottslighet är ens identitet skyddad enligt grundlagen, men om man ringer en åklagarmyndighet så är de skyldiga att offentliggöra vem som tipsat.
“Det borde vara tvärtom”, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.
Läs även: 8-åring i Ryssland äger lyxhus – pengatvätt?
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.