Rysslands krig mot Ukraina hotar livsmedelsförsörjningen i Mellanöstern och framkallar varningar om svält, upplopp och massinvandring.
Kriget i Ukraina hotar livsmedelsförsörjningen i Mellanöstern
Mest läst i kategorin
Bröd har varit civilisationens livsnerv i århundraden och tillgången på denna basvara har, liksom priserna på livsmedel, orsakat revolution och upplopp, särskilt i Nordafrika och Mellanöstern. Nu hotar Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina en stor del av det spannmål och vete som befolkningen i dessa områden är beroende av, det rapporterar CNBC.
Ryssland och Ukraina står tillsammans för nästan en tredjedel av den globala veteexporten och för nästan 80 procent av exporten av solrosolja samt 20 procent av majsexporten. De står också för majoriteten av utbudet i Mellanöstern och Nordafrika, den så kallade MEMA-regionen.
Viktig transportväg stängd
Sedan invasionen av Ukraina i slutet av februari har veteterminerna ökat med 30 procent. Innan kriget skeppades mer än 95 procent av Ukrainas vete- och spannmålsexport ut via Svarta havet och hälften av exporten gick till Mellanöstern och Nordafrika. Den här viktiga transportvägen är nu stängd och efter att Ukrainas hamnar attackerats av rysk militär är landets sjöfartshandel strypt.
Nu försöker Ukraina exportera en del av sina produkter via järnväg men de logistiska begränsningarna är enorma. De ukrainska bönder vars infrastruktur inte har förstörts försöker bruka sina åkrar i skottsäkra västar.
Inflationen slår mot fattiga länder
Ryssland är världens största exportör av vete och världens största exportör av gödningsmedel, men rädsla att hamna under västerländska sanktioner har redan stört den ryska exporten. Allt det här sätter fart på den stigande inflationen som slår hårdast mot den som är fattig.
Kamal Alam, senior medlem vid Atlantic Council, säger till CNBC att inflation och ekonomi, mer än politisk frihet, är nyckeln till MEMA-regionens stabilitet och påminner om den unga tunisiska gatuförsäljaren Mohammed Bouazizi som i protest brände sig själv och satte i gång protesterna under den arabiska våren 2011.
“Till och med försäljaren som brände sig själv i Tunis gjorde det på grund av ekonomisk indignation, inte (den tunisiske presidenten) Ben Ali“, säger Kamal Alam till CNBC. “Man skulle kunna hävda att den första och främsta orsaken till oroligheter i arabvärlden alltid är bristen på ekonomisk rörlighet”, fortsätter han.
Kan bli prishöjningar på 200 procent
Enligt Internationella valutafonden steg inflationen till 14,8 procent i MEMA-regionen under 2021. Det var innan kriget i Ukraina, nu säger FN att livsmedelspriserna i april är 34 procent högre än de var för ett år sedan.
“Vi har nu 45 miljoner människor i 38 länder som knackar på svältens dörr,” sade David Beasley, vd för FN:s World Food Programme, till CBS i en intervju förra veckan, skriver CNBC.
Han sade vidare att den allmän prishöjningen på mat är cirka 38 till 40 procent, men att på några platser, som i Syrien, kommer prishöjningarna bli 100 eller 200 procent.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Världsbanken: Kriget ger största prischocken på 50 år
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.