De senaste tre månaderna har inte varit toppen för det stapplande flygbolaget SAS. Anledningen är de höga priserna på flygbränsle. Men det går bättre än i fjol.
Kraschlandning: SAS senaste brakförlust
Mest läst i kategorin
Första kvartalet tappade SAS 2,4 miljarder kronor. Det är en fortsatt nedgående trend för flygjätten som tidigare dominerat skandinaviska flygresor.
Anko van der Werff är vd för SAS och spår fortsatt nedgång:
”Ekonomisk osäkerhet med stigande räntor och kostnadsinflation kommer sannolikt att påverka resebranschen ett tag framöver”, skriver hon i rapporten.
I somras drabbas SAS av strejker som utlystes av pilotfacken i flera nordiska länderna, och tvingade företaget till ett bittert avtal som ingen riktigt gillade.
För att flygtrafiken är så pass säsongsberonede räknar man första kvartalet från november till januari istället för januari till mars. Och det är lågsäsong för flygnäringen.
Ändå omsatte man 7 896 miljoner kronor under kvartalet vilket var mer än samma kvartal i fjol då man bara omsatte 5 545 miljoner kronor.
”Trenden med ökad efterfrågan från passagerare fortsatte under första kvartalet”, skriver Anko van der Werff i rapporten.
Men kostnadsökningarna rusade under året till över 10 miljarder kronor, jämfört med under 7 miljarder under samma period i fjol. Framförallt är det höga bränslepriser för flygplan som utmanar bolaget.
Förlusten på 2,4 miljarder är lite bättre än förra årets 2,6 miljarder back, men fortfarande inte någon rolig läsning för aktieägarna.
Förhoppningen är att SAS 100 nya destinationer till sommaren ska lyfta bolaget, rapporterar Dagens Industri.
”Vi fortsätter att förbereda oss på en aktiv sommarsäsong 2023, med en förväntad ökad efterfrågan och kapacitet som skall matcha detta”, skriver Anko van der Werff.
Senaste nytt
Läs mer om SAS och andra flygbolag:
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och nöje? Så här enkelt får du vår fiffiga, kostnadsfria nyhetstjänst.
Lufthansa ligger nere efter it-attack
SAS: Vi angreps av hackers
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.