När matpriserna skenar letar konsumenterna efter billiga alternativ – och valet landar inte sällan på matvarujättarnas egna, ofta importerade, varor. På sikt kan det slå hårt mot de svenska leverantörerna.
Så hotas svenska leverantörer av matjättarna
Mest läst i kategorin
När matpriserna höjs och varje krona räknas, letar många svenskar efter extrapriser och billiga varor.
I valet mellan ett paket pasta från det lite dyrare märket eller matvarukedjans egna, lite billigare märke, väljer många det alternativ som kostar minst.
Och enligt en kartläggning som prisjämföresletjänsten Matspar har genomfört, föredrar matvarukedjorna att sänka priserna på sina egna produkter.
Ica sänker priset på många egna varor
Enligt Matspar har de egna märkesvarorna, kallade EMV, hos flera av kedjorna prissänkts i nivå med hur stor andel de utgör av kedjornas totala sortimentet.
Det brukar ligga på omkring 30 procent.
Men Ica – vars egna sortiment utgör 30 procent av det totala sortimentet – har sänkt EMV med 60 procent.
Framför allt är det färskvaror som frukt och grönt i det egna sortimentet som man sänkt priset på, enligt Matspar.
Senaste nytt
Andra varumärken drabbas
Detta kan bli problematiskt för andra varumärken och leverantörer.
“Man konkurrerar ju om samma platser på hyllorna och det finns bara ett begränsat antal hyllmeter. Att sälja mer EMV sker på bekostnad av andra märken, så enkelt är det”, säger Carl Eckerdal, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, till Aftonbladet.
Producenter kan tvingas höja matpriserna
Om många konsumenter samtidigt väljer matvarujättarnas egna varor, riskerar andra producenter att tappa sina stordriftsfördelar.
Det betyder att exempel en pastaproducent kan minska priset på sin pastastort om 1 000 ton produceras, då vissa kostnader slås ut på en större volym, skriver Aftonbladet.
Men om producenten måste dra ner produktionsvolymen på grund av minskad efterfrågan, tappas stordriftsfördelarna.
Priset måste därmed höjas för att producenten ska gå runt.
Importerade varor och sämre kvalitet
Ju mer matvarujättarna sänker priserna på EMV, desto större risk är det att en prispressande loop skapas.
Sänkta priser på EMV innebär större kostnader för övriga producenter – och i slutändan kan prisskillnaderna öka ännu mer.
“Det riskerar att bli dramatiskt när kedjorna slåss om konsumenterna med lägre priser och egna varor. Det blir mycket importerade produkter och lägre kvalitet. Det riskerar att slå mot svenska leverantörer”, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, till Aftonbladet.
Läs även: Dålig konkurrens kan ligga bakom höga matpriser
Läs även: Matpriser: Här är varan som ökat med 121 procent
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.