Sajter som ser ut att sälja varor från kända märken. Kunder som luras på sina pengar – och bedragare som kommer undan genom ett kryphål i lagen.
Fejksajter lurar dig – och kommer undan
Mest läst i kategorin
Det handlar om sajter som vid en koll ser ut att sälja varor från kända varumärken men som istället skickar en annan, billig produkt.
Det är svårt att spontant avgöra skillnaden. Fejksajten har loggan, snygga reklambilder och ”rätt” produkter uppradade.
En rad sajter
Just nu finns på nätet en rad sajter med svenska domäner som säger sig sälja Nike, Hoka, Asics, Veja och andra varumärken.
Verksamheten är olaglig – men polisen kommer inte åt dem.
”Metoden har varit bekant för oss under många år. De sätter upp hemsidor och lurar konsumenter att handla därifrån. Men istället för att skicka varan som beställts kommer något helt annat, ofta av dålig kvalitet”, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum, till DN.
Senaste nytt
Pågått över fem år
Verksamheten har, i olika format, pågått under minst fem år. Det visar sig bland annat i en rad anmälningar till Konsumentverket.
Även flera storbanker har registrerat på fenomenet och på att kunder råkat ut för bedragare.
”Olika former av nätbedrägerier är ett växande samhällsproblem. Vi har system som försöker hitta avvikelser i kunders transaktionsmönster och fånga upp olika typer av misstänkta bedrägeriförsök, som till exempel det fenomenet du beskriver”, skriver Handelsbanken i ett mejl till DN.
Klarar sig undan
Det fina i den brottsliga kråksången här är att personerna bakom sajterna faktiskt skickar en vara – inte den vara kunden beställt utan en annan, vilken som helst.
”Om de skickar något, det kan vara vad som helst, är det inte längre bedrägeri. Då går tvisten istället under marknadsföringslagen som reglerar konsumentskyddet”, säger Lotta Mauritzson hos polisen.
Enligt polisen är det också så att många av försändelserna – med ”fel” vara – kommer från Asien vilket kan ställa till problem när det gäller reklamationer.
Kan säljas vidare
Det finns ytterligare en aspekt myndigheterna varnar för. Kortuppgifterna du lämnar vid köp på fejksajterna kan säljas vidare.
”Det är en sån vara som säljs vidare på darknet frekvent. Då kan andra bedragare köpa dem vilket kan leda till att det dyker upp okända debiteringar i den egna bankhistoriken”, påpekar Mauritzson.
Det här är, som andra bedrägeribrott, svåruppklarade fall för polisen.
Under 2022 inkom strax under 200 000 anmälningar om bedrägeri till polisen i Sverige men andelen uppklarnade brott stannade vid 4 procent. Det är den lägst uppklarade nivån på nio år.
KO agerar mot bankbedrägerier – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.