Dagens PS

Flygbolagskoncernen IAG:s rörelseförlust större än väntat

flygbolag
IAG ökar rörelseförlusten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022

Företaget, som även äger Iberia, Vueling och Aer Lingus, har kämpat för att klara av Omicron-relaterad besättningsfrånvaro och brist på markpersonal. Det förvärrades av IT-problem, vilket resulterade i inställda flygningar under första kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Verkställande direktören Luis Gallego sa att kostnaden för att hantera dessa frågor var den främsta anledningen till att IAG:s rörelseförlust under första kvartalet på 754 miljoner euro överträffade analytikernas genomsnittsprognoser om en förlust på 510 miljoner euro med stor marginal.

Sämst presterande FTSE 100-aktien

IAG-aktien sjönk med 8 procent till 132 pence i den tidiga handeln, vilket gör IAG till den sämst presterande FTSE 100-aktien. Företaget sänkte sin kapacitetsguidning för hela året till cirka 80 procent av 2019 års nivåer från sin februariprognos på 85 procent “för att ge mer stabilitet inför sommaren”, sa Gallego.

IAG sa att de hade sett en stark återhämtning av affärsresandet under första kvartalet och att de förväntade sig att redovisa rörelsevinster från andra kvartalet och framåt under 2022. Det framgår i en artikel från Reuters.

Ökad efterfrågan på resor

Lättnaden av regeringspåtvingade reserestriktioner, särskilt i Storbritannien, resulterade i en ökad reseefterfrågan utan någon märkbar effekt av kriget i Ukraina.

“Efterfrågan återhämtar sig starkt i linje med våra tidigare förväntningar,” sa Gallego och tillade att företaget var fokuserat på att förbättra verksamheten, kundupplevelsen och dess motståndskraft. Samtidigt steg alltså bolagets rörelseförlust.

Läs mer: Airbus testar vätgasdriven motor på A380

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]