De senaste årens tuffa ekonomiska läge har satt käppar i hjulen får mångas ekonomiska framtidsdrömmar. För den som är villig att anpassa sig går det dock fortfarande att spara sig rik.
Knepen för att bli rik trots lågkonjunkturen
Mest läst i kategorin
Att bli ekonomiskt oberoende och gå tidigt i pension är nog något som många människor drömmar om.
“FIRE-rörelsen inte död men på sjukan”
Ett tecken på intresset för frågan är att “så blir du ekonomiskt oberoende”, som sändes för lite mer än ett år sedan, är det mest lyssnade avsnittet någonsin av Sveriges radios populära podd “Ekonomiakuten”.
Nu är experterna Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Alexander Norén, ekonomireporter på SVT, tillbaka i studion för ett till samtal på samma tema – men i en helt annan ekonomisk verklighet än sist.
Skenande inflation, högre boräntor och i vissa delar en sämre börs har fått sparmarginalerna för de flesta hushåll att krympa.
Den så kallade FIRE-rörelsen, drömmen om ekonomiskt oberoende och tidig pension, har fått sig en törn konstateras i programmet.
“Jag skulle inte säga att FIRE-rörelsen är död, men den ligger på sjukhus” säger Frida Bratt och får medhåll av Alexander Norén som utvecklar:
“Jag skulle säga att de som har varit FIRE-light är på sjukan. Dom som är FIRE-hardcore de klarar det för de förstår att det är ett långsiktigt race”.
Nånting i kalkylen måste ändras
Men är det då kört för den som fortfarande när drömmen om ekonomisk frihet inom en inte allt för lång framtid? Nej. Men man behöver tänka om.
“Nånting i kalkylen måste ändras. För det läge vi var i 2020, 21 och 22 är inte ett normalläge”, säger Frida Bratt.
Ett exempel är att se över boendekostnaderna och få ned eventuella bolån. Alexander Norén lyfter fram hur “FIRE-hardcore” tänker.
“Är du FIRE-hardcore har du säkert undvikit bolån på något magiskt sätt. Äger du ditt boende kanske du bor långt ut i skogen där du fått huset gratis”, skämtar han men där andemeningen är att sparare kan behöva se över sitt boende situation och vara beredda att flytta om man menar allvar med att kunna spara mycket.
En annan komponent att se över är tidpunkten för när man tänkte gå i pension. “Det kanske inte blir 40 utan 50” resonerar SVTs ekonomireporter.
Ovanliga tipsen
Frida Bratt framhåller att man särskilt kan se över de fasta utgifterna men att man också måste vara “snäll mot sig själv” och göra en realistisk kalkyl. Att tro att hushållet kan ha en sparkvot på över 50 procent som under lågränteåren är inte att förvänta sig framåt.
Alexander Noren bjuder också med glimten i ögat på två mer okonventionella tips för att hålla kostnaderna nere. Man kan exempelvis låta en kompis bjuda på lunch eller ta med sig en banan från jobbets fruktkorg.
“Den gör man smoothie med på morgonen istället för att köpa den själv för tio kronor”.
Slutligen är experterna överens om att den som verkligen vill leva på sina sparpengar behöver ha en stabil börstrategi utan för mycket rörelse. En högriskportfölj med stor variation är inte en bra idé.
“Du ska ha plain-vanilla som är supertråkigt”, menar Alexander Norén.
Läs mer:
Evighetsportföljen gör dig rik i hängmattan. Dagens PS
Experten: Enkla börsstrategin som gjort mig rik. Dagens PS
ANNONS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.