Smältande isar öppnar för utvinning av Grönlands mineralrikedomar, skriver nu CNBC i bjärt kontrast till WSJ:s rapportering om att de sällsynta jordartsmetallerna frusit fast.
Klimatkrisen öppnar för "guldrusch" på Grönland
Mest läst i kategorin
Dagens PS berättade på torsdagen med hänvisning till The Wall Street Journal att Grönlands “hårda klimat och begränsade infrastruktur” gör det svårt för Trump att komma åt den avlägsna öns utbud av råvaror som sällsynta jordartsmetaller, grafit, koppar och litium.
Läs mer: Grönlands mineralrikedom oåtkomlig för Trump Dagens PS
Professor: Gruvdrift utmanande och dyrt
Marc Lanteigne, professor vid universitetet i Tromsø och adjungerad lektor vid Grönlands universitet, sade i WSJ-artikeln att omfattande gruvdrift på det som är världens ö under Danmarks kontroll ligger flera år framåt i tiden på grund av de utmanande förhållandena i infrastrukturen och bristen på arbetskraft.
Det skulle dessutom bli dyrt, enligt professorn.
Senaste nytt
Nya bud: Klimatkrisen banar väg för gruvdrift
Men CNBC konstaterar nu att möjligheten till en “guldrusch” för mineraler på den glesbefolkade ön mellan Arktis och Nordatlanten ligger vidöppen.
Orsaken till det är enligt den amerikanska finansnyhetskanalen klimatförändringarna som skett de senaste årtiondena.
“Den föränderliga miljön har gjort att delar av Grönlands istäcke och glaciärer har ersatts av våtmarker, områden med buskar och karga klippor”, heter det.
För gruvbolag innebär den snabba ismältningen helt nya förutsättningar att utvinna Grönlands outnyttjade fyndigheter, enligt CNBC.
Återkommande larm om smältande isar
Grönland, som är ett autonomt danskt territorium, blir allt grönare, visar satellitbilder från förra året som analyserats av forskare till följd av klimatkrisen med den globala uppvärmningen, framgår det.
Larmrapporterna har också varit många om att snön och isen smälter bort med en ökad risk för utsläpp av växthusgaser och stigande havsnivåer som en effekt av förlusten av ismassa.
“Det som händer nu är intressant eftersom vattnen runt Grönland öppnas upp tidigare och tidigare för varje år och stängs av senare och senare för varje år. Och förmågan att ta sig in på dessa avlägsna platser är mycket lättare än det var för 20, 30, 40 eller 70 år sedan”, säger Roderick McIllree, verkställande direktör för det brittiska gruvbolaget 80 Mile, till CNBC via videosamtal.
Gruvtopp tror på Grönland som globalt gruvnav
Han tillägger att det blottlägger “potentiella mineralfyndigheter” som världen inte tidigare skådat för expansion.
Enligt rapporteringen utvecklar det brittiska gruvbolaget 80 Mile just nu tre projekt aktivt på Grönland, inklusive en stor oljekoncession.
Enligt gruvbossen kan Grönland bli ett globalt gruvnav, och ett exempel på det är det nickel- och kopparprojekt som företaget står bakom.
Klimatförändringarna har gjort gruvindustrin en tjänst
Tony Sage, vd för Critical Metals Corporation, anser att issmältningen på ön är välkommen då det bidrar till att öka företagets logistiska möjligheter med att ta in fartyg direkt från Nordatlanten “ända upp till kanten av vår malmkropp” vid Tanbreez på södra Grönland.
I stället för en hamn har de öppna och djupa fjordarna gjort att företaget kan använda sig av en flytdocka i sin fartygslogistik.
“Du kan tänka dig att det är lättare att göra de här sakerna nu. Om du går in i Ryssland, till exempel i Sibirien, är det under mycket permafrost och is och de lyckas fortfarande bryta en hel del mineraler, samt olja och gas. Så, ja, det kommer att bli en mini-guldrusch till Grönland”, säger Tony Sage i en videointervju med CNBC.
Största problemet är Grönlands haltande infrastruktur
Det som han ser som det största problemet för gruvdrift på Grönland, med endast 57 000 invånare, är infrastrukturen med avsaknaden av vägar.
Den som vill åka någonstans utanför stadsmiljön måste ta helikopter, den nästan obefintliga infrastrukturen kan sätta käppar i hjulet för en “guldrusch”, säger han i en tid där USA med den tillträdande presidenten Donald Trump inte är ensam om att vilja tillskansa sig öns dolda mineralrikedomar.
EU undertecknade ett strategiskt partnerskap med Grönland 2023 i syfte att “samarbeta inom prospektering, utvinning och bearbetning av kritiska material”.
Läs också: Spelet bakom Grönland – därför vill Trump ta kontrollen Dagens PS
Läs mer: Nu jämförs Donald Trump med Putin Dagens PS
Läs vidare: Kampen om Grönland – Trumps känga mot Kina Realtid
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.