Den vanligaste orsaken till att finanskoncerner utesluter företag ur sina investeringsportföljer är oro för klimatförändringar.
Klimatförändringar påverkar investeringsbeslut
Mest läst i kategorin
Forskning från en koalition av 40 ideella miljö- och hållbarhetsgrupper visar att oro för klimatförändringar fortsätter att påverka inbvesteringsbeslut, det rapporterar Financial Times.
Koalitionen består av organisationer som Friends of the Earth Netherlands, Fair Finance International och det nederländska forskningskonsultbolaget Profundo.
Oro för klimatförändringar
Enligt forskningen motiveras 40 procent av uteslutningarna ur investmentportföljer av oro för klimatförändringar.
Cirka 17 procent av uteslutningarna motiveras av oro för bolag som är involverade i vapentillverkning och tobak står för 12 procent.
Forskningen tyder på att finansiella grupper fortsätter att ta hänsyn till ESG, miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning, även när republikanska politiker i USA leder en motaktion som de kallar alert kapitalism, “woke capitalism”.
De hävdar att det inte är upp till finansbranschen att agera poliser mot företag.
Senaste nytt
Ändra arbetsmetoder
I sin forskning har koalitionen tittat på cirka 150 pensionsfonders, försäkringsbolags och bankers uteslutningar.
De har sammanställt en lista med 4 532 bolag som har exkluderats av 87 finansiella institutioner i 16 länder.
Miljö- och hållbarhetsorganisationerna i koalitionen hoppas att deras allmänt tillgängliga lista ska sätta ytterligare press på de identifierade bolagen att ändra sina arbetsmetoder.
Vapen och fossila bränslen
Sydkoreanska Poongsan Corporation är det bolag som är mest uteslutet, 75 investerare och banker har uteslutit bolaget på grund av dess engagemang i tillverkning av kontroversiella vapen.
Det amerikanska försvarsbolaget Northrop Grumman och Indiens industrikonglomerat Larsen & Toubro hamnar efter det sydkoreanska bolaget.
i klimatkategorin ingår fossilbränslebolag och bolag som bryter mot mänskliga rättigheter, bland de bolag som oftast utesluts på grund av investeringar i fossila bränslen finns Cenovus Energy, Suncor och Exxon Mobil.
De senaste åren har vissa investerare oroat över de finansiella riskerna med klimatförändringar och att bolag som misslyckas i övergången till en grönare ekonomi kan bli svårsålda, det skriver Financial Times.
Ward Warmerdam från Profundo säger att undersökningen visar att industrin med fossila bränslen håller på att bli “syndig” och att det borde sporra olje- och gasbolag att påskynda sina insatser för energiomställning för att inte förlora investerare.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Klimatteknik tuffare än någonsin när investerare flyr Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.