Dagens PS

Klimatet kan orsaka nästa bankkrasch

Extremväder hotar bankerna i USA
Är klimatet det som utlöser nästa stora bankkris? En ny rapport i USA pekar på att klimatförändringar och extremväder kan sänka flera banker. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

Det föränderliga klimatet och nya extremväder riskerar att orsaka förkrossande förluster för USA:s minsta banker, visar en ny rapport. En risk som bankerna inte känner till.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsskador från översvämningar, hårda vinder, plötsliga oväder och skogsbränder utgör ett hot mot amerikanska banker. Riskerna är i huvudsak koncentrerade till små regionala banker, där nästan 1 av 3 banker står inför betydande klimatrisker, visar en ny rapport från amerikanska First Street.

Men de stora institutionerna är inte heller immuna.

“Risken varierar, men oavsett storlek på banken, så har de någon nivå av klimatrisk kopplat till de lån man har gett ut”, säger Jeremy Porter, First Streets chef för klimatfrågor, till Fortune.

“Mindre regionala banker som är väldigt expanderade mot områden där översvämningar, skogsbränder och orkaner är vanligare är de känsligaste. Men vissa större banker har också stor klimatrisk i sin portfölj.”

Klimatet – en stor risk för bankerna

Rapporten undersöker hur extremväder kan påverka de fysiska platser som är säkerheter för bankernas lån. Nästan en tredjedel av landets banker är exponerade mot stora klimatrelaterade risker som kan innebära en värdeminskning på över 1 procent av bankernas tillgångar.

Det kan låta lite, men det är ett tröskelvärde som Amerikanska myndigheter bedömer som betydande, enligt Fortune.

“Om du ett företag är listat på börsen och det riskerar att förlora 1 procent av sitt värde så måste du rapportera detta enligt regelverket”, säger First Streets vd Matthew Eby till Fortune.

“I genomsnitt har de mindre bankerna så stor risk att de måste meddela detta.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Innebörden för bankerna

Experter menar att många av bankerna i fråga troligen inte känner till hur riskfyllda deras portföljer är. När vädret fortsätter att bli värre och kostnaderna för olika extremväder öka, blir riskerna allt större.

Orkanen Debby, som slog mot kustområden i Florida och Carlina förra månaden, kostade 1,4 miljarder dollar i fastighetsskador. Eftersom den slog utanför traditionella orkanområden kan många av fastigheterna ha saknat en försäkring mot översvämningar.

Den här typen av händelser kan få stora finansiella konsekvenser för bankerna.

Samtidigt visar undersökningar i USA att även de största bankerna har låg kännedom om hur klimatet påverkar fastighetsbestånden i portföljerna. Lägger man ihop förlusterna från flera stora väderkatastrofer så kan det bli kännbart för landets banker, till en nivå där banker kan börja gå omkull om man inte har koll på sin risk.

“Om en bank tar förluster på 14 till 15 procent i sin fastighetsportfölj så finns det ingen chans att man har ekonomiska reserver för att täcka detta, och då går banker omkull”, säger Matthew Eby.

Läs även: Efter översvämningarna: Så ser riskerna ut där du bor. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]