Rådet har upprepats under generationer. För vissa är det ett mantra. Men hur står sig egentligen det klassiska aktietipset?
Klassiska aktietipset tappar mark
Mest läst i kategorin
”Sälj till sillen och köp till kräftorna”. Så lyder ett av de mest klassiska aktieråden.
Det gäller alltså, enligt rådet, att sälja runt midsommar och köpa i mitten av augusti, motsvarande den gamla kräftpremiären.
Gäller det fortfarande?
Nja.
Inte minst är det ju faktiskt utmanande tider både för sillen och kräftan, vilket kanske gör att det inte går att ha dem som framtida måttstockar.
Sillen hotad
Sillen är hotad i Östersjön och beståndet i den centrala delen har minskat med cirka 80 procent sedan mitten av 1980-talet.
”Det finns en uppenbar risk att vi utrotar en del av bestånden, och då kan det ta lång tid innan de återkommer. När islandssillen utfiskades tog det 30 år”, säger Henrik Svedäng, docent i marinekologi och forskare, till Aftonbladet.
Kräftan, då?
Det är inte så hälsosamt där heller.
”Fler men mindre kräftor i Vättern och Hjälmaren”, är rubriken när SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, redovisar färska rön.
Senaste nytt
”Oroande”
Signalkräftorna blir allt fler i Sveriges största sjöar – Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren. Men i flera av sjöarna ökar samtidigt andelen små kräftor.
”Att vi ser tecken på höga tätheter av småkräftor är oroande och det kan ge bli ett problem för yrkesfisket i framtiden”, säger Patrik Bohman, miljöanalytiker på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
”Höga tätheter av små kräftor kan skapa flera problem. Dels ökar konkurrensen om bland annat maten vilket kan leda till att kräftorna växer sämre. Och när småkräftorna hämmas i tillväxten får fisket sämre fångster. Stora mängder små kräftor kan också påverka andra arter och miljön på ett oönskat sätt”, påpekar Patrik Bohman.
Räcker inte?
Det krävs ett minskat fiske, säger Bohman som ändå inte är säker på att det räcker.
”Tyvärr är vi inte säkra på att ett minskat fiske nu är tillräckligt för att vända utvecklingen. Det har vi bland annat sett i området runt Tängan i Vättern, där det intensiva fisket slutade runt 2016. Trots det lägre fisketrycket är andelen stora kräftor fortfarande låg”, konstaterar han.
För att ytterligare röra till det i aktieråden är kräftdjur, vid sidan av storspigg och andra småfiskar, sillens främsta föda.
Silltesen bättre förr
När SEB (börskurs SEB) härom året redde ut bakgrunden till rådet om sill och kräftor, lanserade man teorin att det kommer från den tid då svensk börs var betydligt mer global och dessutom en angelägenhet för färre svenskar – och utlänningar.
”I dag äger utländska investerare cirka 40 procent av aktierna på Stockholmsbörsen vilket kan jämföras med bara 7 procent 1984”.
Historia idag
Resultatet är – bland mycket annat att sill- och kräftteorin kan skrotas. Stockholmsbörsens säsongsmönster har globaliserats. Det gamla rådet “att köpa till sillen och sälja till kräftorna” kan därmed en gång för alla förpassas till finansmarknadshistorien”, slog SEB fast.
Höll – på 1980-talet
När storbanken ändå var igång med att rycka undan mattan under fötterna på det gamla rådet, undersökte man vad som hänt om man följt rådet.
Det visade sig då att om man gått in på börsen torsdag innan midsommarafton och sålt, för att sedan köpa första onsdagen i augusti skulle man från 1981 ha gjort bättre affärer än under resten av året rent statistiskt.
”Men sillportföljen har haft en ojämn utveckling med sin storhetstid under 80- och 90-talen, medan det har gått betydligt sämre de sista 20 åren”, konstaterade SEB.
Läs mer:
Valet mellan fonder och investmentbolag avgjort. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.