Trumps protektionism och arbete för att stärka amerikansk industri kan få negativa konsekvenser för den svenska kronan och vår inflation.
Klas Eklund: Trumps ekonomiska politik slår hårt mot Sverige
Mest läst i kategorin
Nationalekonomen Klas Eklund skriver i Dagens Nyheter att svensk ekonomi kan utsättas för rejäla påfrestningar ifall Donald Trump vinner höstens presidentval i USA.
Han spår en radikalt omlagd ekonomisk politik där protektionism slår mot exporten medan ränte- och valutaoro slår mot både företag och privatpersoner.
Slag mot öppna ekonomier
Eklund tittar på det han menar blir nettoeffekten av Trumps politik. En grundsten i den är att skydda amerikansk industri. Där blir målet att vrida om efterfrågan mot amerikansktillverkade varor och tjänster. Några sätt att göra det är att införa generella tullhöjningar på en rad varor och tjänster, sänka bolagsskatten samt låta dollarn försvagas.
En sådan politik slår mot små öppna ekonomier som Sverige. Detta gäller särskilt om Kina bestämmer sig för att ge igen med samma mynt, och Europa också ser sig tvingat att delvis följa med.
Högre inflation och svagare dollar
Ett annat uttalat mål i Trumps politik är att skydda amerikanska arbetare. Detta görs genom sänkta inkomstskatter, höjda minimilöner och en skärpning av migrationspolitiken. Samt försvaga dollarn.
Enligt Eklund leder detta till högre inflation, och det påverkar i hög grad Sveriges manöverutrymme – samtidigt som osäkerheten ökar. Om USA lyckas försvaga dollarn på egen hand skulle kronan kunna stärkas något. Men om vi får valutaturbulens och marknadsoro lär kronan snarast försvagas. I båda fallen påverkas svensk inflation och penningpolitik.
Ekonomer på Goldman Sachs landar i ungefär samma slutsatser när det gäller EU, enligt CNBC. De menar att euro-området bruttonationalprodukt kan drabbas samtidigt som inflationen går upp.
Sammantaget är det inte en positiv bild de målar upp. Större osäkerhet kring handelspolitik, ökade utgifter för försvars- och säkerhetsåtgärder samt mindre konsumtion av europeiska varor i USA är några konsekvenser de ser vid en Trump-seger.
Läs också:
Marknaden och geopolitik: “En ny, mer riskfylld era är här”. Dagens PS
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.