Klarna gör en ny kapitalrunda, men den är bara hälften så stor som bolagets högsta värdering – “en dramatisk nedgång”, skriver Financial Times.
Klarnas nya värdering – kalldusch för investerare
Mest läst i kategorin
Klarnas värdering toppade på 46 miljarder dollar i juni 2021 och det svenska fintechbolaget var då Europas största privatägda företag.
I dag är läget inte lika muntert.
“Klarna försöker samla in nya kontanter till mindre än hälften av sin högsta värdering”, konstaterar Financial Times och tillägger att det är en dramatisk nedgång för Klarna som vittnar om “krisen i affärsmodellen”.
Tidningen pekar på Klarnas delvis hårt kritiserade erbjudande till kunder om att köpa nu och betala senare.
Enligt källor till FT försöker Klarna desperat övertyga investerare att skjuta till mer pengar och därigenom stärka bolagets likviditet.
Den tidigare svenska fintech-succén, som den kallats, har under senaste månaderna tvingats sänka sin värdering flera gånger, framgår det.
När Soft Bank-stöttade Klarna för en månad sedan försökte charma investerare för få till stånd en värdering på 25 miljarder dollar blev mottagandet svalt, det resulterade inte i “någon betydande dragkraft”, skriver FT.
Nu talas det i affärspressen om att Klarna sänkt förhoppningarna om sin värdering ännu mer – till 20 miljarder dollar och till och med cirka 15 miljarder dollar, enligt The Wall Street Journal, något som Dagens PS tidigare uppmärksammat.
Dagens PS berättade i veckan om en private equity-guru som slog fast att “mer smärta” väntar redan hårt straffade techbolag. I sammanhanget nämndes Klarna, som i maj lämnade beskedet att 10 procent av personalstyrkan på 7 000 personer ska karvas bort.
För börsnoterade techbolag i USA – Klarna är inte börsnoterat – har cirka 25 procent av börsvärdet gått upp i rök sedan årsskiftet.
Läs även: Räntan får Klarna att sjunka som en sten
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.