Dagens PS

Undersökning: Företagare rasar över bankernas miljardvinster

Banker
Det finns 16 börsnoterade banker i Sverige. (Foto: TT / montage)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 feb. 2024Publicerad: 09 feb. 2024

“Provocerande”, sa finansministern om bankernas storvinster och utdelningar. Dagens PS undersökning visar att en klar majoritet av läsarna håller med. Och ännu argare är landets företagare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

De fyra storbankerna delar ut rekordmycket pengar till aktieägarna i år – 104 miljarder kronor enligt siffror från de senaste kvartalsrapporterna.

Frågan kring bankernas jättevinster och höga utdelningar har diskuterats flitigt i Sverige de senaste veckorna.

Reaktionerna i den offentliga debatten har gått åt olika håll – finansminister Elisabeth Svantesson har kallat de stora vinsterna för “provocerande“, många har jämfört med att var tredje svensk just nu har problem att betala räkningarna, och andra har avfärdat kritiken som något som löses bäst av marknaden genom att fler förhandlar och byter bank.

1.069 svar i undersökningen

Dagens PS frågade en klok grupp människor om deras åsikt i frågan – nämligen våra läsare.

I en undersökning på Dagens PS sajt som gjordes 26-29 januari, efter Swedbank (börskurs Swedbank) och SEB:s (börskurs SEB) kvartalsrapporter, före Nordeas (börskurs Nordea) och Handelsbankens (börskurs Handelsbanken), fick vi hela 1.069 svar, en siffra som räknas som statistiskt signifikant av de flesta undersökningsinstitut.

68,3 procent av de svarande håller med finansministern och svarar att bankernas höga vinster är provocerande. 21,1 procent tycker att det är okej, och 10,6 procent tycker det är både bra och dåligt med så höga vinster.

ANNONS

Senaste nytt

Plundring av människors ekonomi

“Ett skämt”, skriver en läsare kort och gott. “Total hänsynslös plundring av människors ekonomi. Allt subventionerat av en ointresserad statsapparat”, skriver en annan.

ANNONS

“Det är bankernas pyramidspel för att lura oss på pengar. Så att de rikare blir rikare och de fattiga fattigare”, skriver en tredje.

“Det är kraftfulla övervinster som kommer från riksbankens stöd till bankerna. Extremt provocerande att en enskild bransch kan gottgöra sig på det här sättet när hela näringslivet går på knä”, skriver en fjärde.

Kvinnor ännu mer provocerade av bankerna

Alla håller förstås inte med. “Vinster är nödvändigt. Vem ska bestämma när vinster är för höga?”, kommenterar en läsare. “Alla kan ta del av utdelningen om de vill. Det är bara att köpa aktier och bli delägare”, skriver en annan.

Svaren skiljer sig också åt beroende på vilka de svarande är. Av kvinnor i undersökningen är 82,2 procent provocerade (64,8 procent av männen). Bland de som jobbar inom bank och finans tycker istället 57,6 procent att det är okej.

En annan noterbar siffra är att bland de som identifierar sig som företagare är 73,8 procent provocerade, alltså fem procentenheter högre än genomsnittet.

Företagarnas vd: “Oligopolmarknad”

Varför då, undrade vi på Dagens PS. Vi frågade Benjamin Dousa, vd på medlemsorganisationen Företagarna. 

“Företagare påverkas i hög grad av bankernas lånevillkor och kreditbedömningar. Vi har en oligopolmarknad med ett fåtal storbanker där allt mer av verksamheten centraliseras på ett huvudkontor.

ANNONS

Där tror jag det finns en frustration hos företagare att de är hänvisade till en kreditavdelning i Stockholm som är svår att få en personlig relation med för ett litet eller medelstort företag från exempelvis Gnosjö”, säger han. 

Ulf Kristersson Benjamin Dousa
Företagarnas vd Benjamin Dousa till höger, här med tidigare kollegan i Moderaterna, statsminister Ulf Kristersson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT).

Att kritiken mot bankerna ibland avfärdas med “ja, men det är ju bara att byta bank om man inte är nöjd” vänder sig Benjamin Dousa emot. 

“Ja, man kan byta från en storbank till en annan. På en riktigt konkurrensutsatt marknad hade det varit så, men det är extremt svårt att starta en bank i Sverige idag. Storbanker som till exempel Nordea har tusentals anställda jurister bara för att klara av sin regelefterlevnad.”

En annan invändning mot kritiken mot bankerna är att de knappast är ensamma om att gå bra och göra stora vinster och utdelningar. Volvo delar ut 37 miljarder och LKAB 12 miljarder som exempel. Vad säger du om det? 

“I grunden är det bra för Sverige när våra stora bolag går bra. Många av våra medlemmar är underleverantörer till storbolagen och är beroende av deras framgång. Men små- och medelstora företag har mycket svårare att hantera centraliseringen av bankväsendet än storbolag som exempelvis Atlas Copco.” 

Han tror att lösningen måste komma från politiken.

“Det behövs ordentliga reformer för att konkurrensutsätta bankmarknaden. När man bara reglerar mer och mer så jublar storbankerna, det är ju bara de som klarar av att ta kostnaden av all regelefterlevnad. Där behövs det tydligare konsekvensanalyser från politiskt håll”, säger han.

Stor skillnad mellan stora och små företag

ANNONS

Vi frågade även Småföretagarnas Riksförbunds förbundsordförande Peter Thörn angående undersökningen, och han återkommer via mejl:

“Vi tror kanske att företagarna reagerar mot skillnaderna generellt mellan småföretagen och storföretagen mera än att man just pekar ut bankerna. Senaste månaden har vi ju kunnat följa hur storföretag efter storföretag gör rekordvinster och delar ut miljarder till ägarna.

Några konkreta exempel är Volvo som delar ut 37 miljarder, LKAB 12 miljarder och SEB 23,8 miljarder var av sina vinster från 2023. De stora bolagens framgångar är givetvis starkt kopplade till hur dessa sköts och vilka framgångar de har på marknaden.”

Peter Thörn
Småföretagarnas Riksförbunds förbundsordförande Peter Thörn. (Foto: Pressbild)

Småföretagare missgynnade

“Men, samtidigt finns en koppling till de ekonomiska förutsättningarna i Sverige, vilka påtagligt gynnat dessa storbolag när det gäller valutan och räntorna bland annat. Samma omständigheter har samtidigt påtagligt missgynnat småföretagen i Sverige, sårbara småföretag med begränsade reserver.

Mot den bakgrunden är det inte förvånande att olika undersökningar visar att Sveriges småföretag går allt sämre, faktiskt har man inte haft det så här tufft sedan 90-talet. Närmare hälften av intervjuade småföretag tappade i lönsamhet under 2023.

Småföretagen drabbas hårdare än storföretagen av svag inhemsk efterfrågan, höga skatter på arbete, stora kostnader för administration, sjukkostnader och för att förebygga eller hantera effekterna av brottslighet. 

Irritation riktat mot regeringen

Det skulle inte förvåna om företagarnas irritation mera kommer att riktas mot regeringen:  För att underlätta för dessa hundratusentals företagsamma medborgare så planerar regeringen att höja elskatten, ha kvar överbeskattning av arbetskraft, öka småföretagens sjuklönekostnader och lägga på mer administrativa kostnader viktiga områden där till och med EU förespråkar och ger möjlighet till bättre förutsättningar just för småföretag”, avslutar Småföretagarnas Riksförbunds förbundsordförande Peter Thörn.

ANNONS

Läs även: Finansministern om storbankerna: “Inte rocket science” (Dagens PS)

Läs även: Svantesson till bankerna: Dela med er av vinsterna (Dagens PS)

Läs även: SEB om kritiken: “Krävs folkbildning om bankerna” (Dagens PS)

Läs även: Dagens PS läsare sågar bankerna: “Skrämmande och sjukt” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS