Kinesiska miljardärer försvinner på löpande band i hemlandet, och döms lika snabbt till långa fängelsestraff för att trotsa staten. Problemet med Xi Jinpings politik gentemot sitt lands megarika är enligt experter att det sänker Kinas förtroende bland nya affärsmän som vill investera i landet.
Kinesiska miljardärer försvinner – sänker landets förtroende
Mest läst i kategorin
Miljardärer, helst inom teknikbolag, är som bekant heta villebråd för den kinesiska staten och president Xi Jinping att ge sig på. Om villebråden får för sig att uttala sig negativt om presidenten, ja då är det långa fängelsestraff som gäller – som för fastighetsmagnaten Ren Zhiqiang som försvann för tre år sedan för att sedan dömas till 18 år bakom galler för korruption, efter att ha kallat Jinping för “clown” i sitt hanterade av pandemin.
Kinesiska miljardärer försvinner
Det kanske mest kända fallet av kinesiska miljardärer som försvinner är Alibaba-grundaren Jack Ma som försvann i slutet av 2020 efter att ha kritiserat landets finansiella tillsynsmyndigheter. Den senaste personen i raden är vidare banktoppen för den kinesiska finansjätten China Renaissance, Bao Fan, som försvann under flera dagar i februari innan hans bolag meddelade att Bao Fan “samarbetar i en utredning som genomförs av vissa myndigheter i Folkrepubliken Kina”, skriver BBC.
Regeringen hävdar som vanligt att de vill utrota korruptionen i Kina, men enligt experter handlar det istället om ett maktspel där Jinping känner sig hotad på toppen, när allt fler miljardärer börjar få makt genom sina bolag.
Avskräcker nya förmågor
Men att Peking tar i med hårdhandskarna gentemot alla dessa tech- och finanstoppar kan samtidigt ha en avskräckande effekt på nya förmågor som vill investera i Kina.
“Faran är att det sätter mer press på teknikentreprenörer som hoppas bli nästa Jack Ma,” säger Paul Triolo, Kina-chef på det globala rådgivningsföretaget Albright Stonebridge Group.
Samtidigt som Jinping tidigare i veckan uppmanade den privata sektorn att backa upp sitt land så sa ledaren att han vill se privata företag och entreprenörer “vara rika och ansvarsfulla”.
Läs även: Är Mobius miljarder fast i Kina? ”Får inte ut dem”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.