Världens näst största obligationsmarknad har inte lyckats att navigera genom den rådande pandemin. Med en allt lägre sannolikhet för statligt stöd kan konkurserna och turbulensen skjuta i höjden och dra med sig resten av världen.
Kinesisk räntebomb kan snart explodera
Mest läst i kategorin
Konkurser inom den kinesiska företagsobligationsmarknaden var länge otänkbart.
Efter år av skuldfinansierade förvärv antog både företag och investerare att den kinesiska staten skulle fortsätta att rädda bolag som inte kunde fullfölja räntebetalningar.
Det har dock ändrats på. Den kinesiska obligationsmarknaden, värd 125 biljoner kronor, är en räntebomb som väntar på att brisera, rapporterar Bloomberg News.
Från statligt stöd till statlig press
Under de två senaste åren har den kinesiska staten blivit allt mindre benägen att rädda krisande bolag – och i november började andelen uteblivna räntebetalningar att stiga.
Kinesiska bolag är under hård finansiell press på flera fronter. En kombination av hög skuldsättning och försök av den kinesiska regeringen att slå ner på oreglerade kreditbolag har förvärrat bolagens utsikter till fortsatt finansiering.
Samtidigt har den ekonomiska tillväxten minskat avsevärt jämfört med för tio år sedan. Detta har gjort att regeringen har infört mer konkurrens mellan firmor i syfte att rensa ut bland de svagare låntagarna.
I stort leder det till negativa utsikter för den kinesiska obligationsmarknaden.
Det finns också en risk att Kinas räntebomb har stora effekter på de globala finansiella marknaderna. I synnerhet om betalningsinställningar och marknadsturbulens letar sig vidare från inom landets gränser och ut i resten av världen.
Slut på stimulanserna
De stödåtgärder som den kinesiska regeringen instiftade i början av pandemin har nu börjat att löpa ut och marknadstrycket på högt belånade bolag har kommit tillbaka.
Flera bolag med statliga kopplingar har ställt in obligationsbetalningar. Vilket har spridit en ökad finansiell stress när investerare inte längre kan räkna med statliga garantier.
De inhemska kreditanalysfirmorna gör inte heller situationen bättre.
En betydlig majoritet av de analyserade bolagen är fortfarande betygsatta med det högsta kreditbetyget – trots uppenbara finansiella brister.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.