Dagens PS

Kinas regleringar av techmarknaden - tre varningstecken

Hongkong undantag i uppåt Asien när Alibaba backar
Alibaba har hamnat på SEC:s växande lista på företag som kan komma att avnoteras, och tappar 2,3 procent i Hongkong. Foto: TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 30 aug. 2021Publicerad: 30 aug. 2021

Skärpta regleringar får investerare att tveka inför den kinesiska techmarknaden, skriver CNBC. Ett antal uppmärksammade avstängningar och förbud det senaste året gör marknaden osäker. Här är tre varningstecken för en fortsatt osäker marknad.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan november förra året har antalet regleringar om allt från konkurrens till cybersäkerhet ökat. Kinesiska Ant Group med e-handelsföretaget Alibaba stängdes av från börsen och taxitjänsten Didi utreds nu för att ha sparat register över sina kunder, något som av anses problematiskt av integritetsskäl. Utländska bolag som Apple har i tvingats ändra på sina rutiner och produkter för att anpassa sig till den kinesiska markanden.  Landets internetbolag har fått se vikande investeringar i samband med regleringarna.

Tillsammans har de kinesiska techbolagen förlorat 500 miljarder dollar i investeringar, skriver Privata Affärer.

Återhämtning från chocken

Men förra veckan började investeringarna att återvända till den kinesiska marknaden.

“Jag tror att den nuvarande inställningen till kinesiska aktier, särskilt bland engelsktalande investerare, är extremt delad: det finns de som ser regleringar och förändringar av det här slaget som ett exempel på faktorer som gör att de inte vill investera i kinesiska aktier och så finns det investerare som ser det här som ett tillfälle att köpa aktier av högre kvalitet”, säger Tariq Dennison till CNBC.

Tre frågetecken för framtiden

Men fortfarande finns det kvar orosmoln. CNBC listar faktorer som gör den kinesiska techmarknaden fortsatt osäker.

1. Osäkra spelregler

Den kinesiska regeringen har på kort tid sjösatt ett stort antal marknadsregleringar. Det kan komma nya oväntade regleringar och riktlinjer. Just nu skapar de nya reglerna inga större störningar på marknaden i Kina, men förtroendet är bräckligt.

2. Geopolitiska konflikter

Konflikten mellan USA och Kina finns kvar sedan Donald Trumps tid vid makten, och kinesiska bolag får betala för det. Strängare regler har införts från båda håll – USA har skärpt kraven för att släppa in kinesiska bolag på amerikanska börser och kinesiska bolag har krävt mer insyn i vad amerikanska bolag gör i Kina.

Tiktok är ett av de kinesiska bolag som har begränsats på den amerikanska marknaden.

3. Förändrade affärsmodeller

En del bedömare oroar sig för att techbolag måste ändra på sina affärsmodeller för att möta de nya kraven från staten. Regleringarna sonmhandlar om datalagring, användartillvända algoritmer och innehåll i texter som publiceras online.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]