Dagens PS

Kinas långa utrensning av toppchefer fortsätter

Kinas
Kinas president Xi Jinping har ägnat större delen åt 2023 att resan i landets ekonomiska elit. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Bara i november har tre mäktiga personer i Kinas ekonomiska elit anklagats för korruption – nu ser sig allt fler över axeln.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Huvuden fortsätter att rulla hos den kinesiska eliten och nu utreds ytterligare en toppchef av landets korruptionsbekämpande myndigheter. Det rapporterar CNN.

Zhou Jun, chef för statligt ägda Shanghai Industrial Investment med verksamheter inom infrastruktur, fastigheter och läkemedel, misstänks för “allvarliga överträdelser av disciplin och lag” – ett i kinesiska sammanhang ofta återkommande uttryck för just korruption.

Enligt myndigheterna genomgår toppchefen en “disciplinär granskning och tillsynsutredning”.

Läs mer: Huvuden rullar: Ännu en kinesisk bankchef arresterad – Dagens PS

Techentreprenör “oanträffbar”

Jun hade även poster i flera av företagsgruppens börsnoterade dotterbolag i Hongkong, från vilka han nyligen har avgått på grund av “personliga skäl” enligt Caixin Global.

Zhou Jun är bara en i raden av kinesiska toppchefer som har hamnat i skottgluggen för president Xi Jinpings omfattande anti-kiorruptionsprojekt som inleddes i år, vilket Dagens PS tidigare har rapporterat om.

Utöver honom har myndigheterna bara i november inlett utredningar av en bankchef och en techentreprenör – den sistnämnde numera “oanträffbar” enligt statliga medier.

Läs mer: Kinas ekonomiska makt är över – landet har bytt fokus – Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Investerare flyr

Kinas styrande kommunistparti vill med utrensningarna öka sin kontroll över landet, vars säkerhet blivit ett allt större bekymmer på sistone.

Den ekonomiska återhämtningen i landet är också högst ojämn vilket får utländska investerare att fly den kinesiska marknaden, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Avskräckande effekt

Det är inte bara inhemska bolag som riskerar att utsättas för tillslag eller få sina chefer gripna – även internationella konsultföretag måste se sig över axeln.

Utrensningarna har också haft en avskräckande effekt på den kinesiska affärsvärlden, där entreprenörer sägs “hålla sig låga eller ligga platt” för att inte dra till sig myndigheternas uppmärksamhet.

Läs mer: Ny smocka mot Kinas ekonomi– Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]