Kinas börskrasch har pågått i tre år och enorma summor pengar har försvunnit. Investerare är oroliga att det kinesiska styret har tappat kontrollen över ekonomin.
Kinas börskrasch fortsätter – investerare oroliga
Mest läst i kategorin
I runda slängar handlar det om sex biljoner dollar som har gått upp i rök på tre år.
Stort värde har försvunnit från Kinas aktier
Det är dubbelt så mycket som Storbritanniens årliga BNP ligger på, som nu har försvunnit i värde från de kinesiska aktierna och Hongkong-aktierna.
Det handlar i grund och botten om att investerare inte längre tror att Kina kommer kunna komma på fötter ekonomiskt, och att framtiden för nya investeringar ser mörk ut.
Läs även: Rally i Hongkong på Kina-stimulanser Dagens PS
Både Hang Seng och Shenzhen-indexen har rasat med tio procent vardera hittills i år, och Shanghai-indexen med sju procent.
“De senaste tre åren har utan tvekan varit en utmanande och frustrerande period för investerare och marknadsaktörer i kinesiska aktier”, uppgav Goldman Sachs analytiker på tisdagen.
Senaste nytt
Tillväxten fortsätter ner
Förra året låg Kinas tillväxt på 5,2 procent, en siffra som inte har varit så låg sedan 1990, förutom pandemiåren. Ekonomer uppger att den siffran kommer fortsätta ner ytterligare i år och kan landa på fyra procent. Det är långt ifrån Kinas tidigare tvåsiffriga tillväxtökningar, berättar CNN.
Investerare söker sig helt enkelt till nya marknader när de inte längre ser en framtid i Kina. För närvarande har runt 220 miljoner människor aktier på de kinesiska börserna, som står för 99 procent av investeringarna, och där börjar nu nervositeten och ovissheten sprida sig.
Ord som “marknadsnedgång” och “Kinas börsräddning” användes flitigt på den sociala mediaplattformen Weibo på tisdagen.
Regeringen måste ta kontroll
Hu Xijin, tidigare chefredaktör för den statliga tidningen Global Times, har själv förlorat pengar på börsen, och han uppger att regeringen måste ta kontroll över vad som sker med ekonomin i landet – och därigenom hjälpa småinvesterarna.
“Aktiemarknadens kontinuerliga nedgång har gått utöver kapitalmarknaden och har en negativ inverkan på förtroendet för hela ekonomin och det omfattande sociala förtroendet”, säger han.
Läs även:
Proppen ur Kinas börser – panikflykten förvärras Dagens PS
Fortsatt panikflykt från Kinas börser Dagens PS
Panikflykt från börsen i Kina: “Investerarna oroliga” Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.